VI edycja Wielkopolski Kucharz Roku - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja wydarzenia odbędzie się 7 czerwca w przepięknych okolicznościach przyrody Ostoi Chobienice k. Zbąszynia. Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

2019-04-29 11:52:06

Zwycięzca konkursu otrzyma tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019! W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich, jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na mięsie z królika (dwa dowolne elementy), cebuli oraz gorczycy. Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt: wkr_konkurs@wp.pl.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i za granicy, które w ramach nagrody „Gra o staż” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz trzeci w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego. Wydarzenie poprowadzi niezawodny od kilku lat duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy „Motylkowa gala", podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi śp. Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka. Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie Maciej Barton wraz z zespołem niezwykle urokliwej Ostoi Chobienice. Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

ZNAJDŹ NAS: