Biznes Restauracje & Catering nr 3(32)/2020 lipiec-sierpień 2020

"O przetrwaniu po kryzysie i ponownym otwarciu lokali gastronomicznych", "Na własnym poletku – opakowania na wynos w obiegu zamkniętym", "Ogródek to też restauracja", "Produkty Sosa Ingredients są dla kreatywnych szefów kuchni", "Szanujmy restauracje i restauratorów", "Zdrowe grillowanie jest możliwe" - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2020-07-28 07:54:15

Drodzy Czytelnicy!

Z nadzieją patrzymy na przyszłość, wierząc, że najgorszy czas dla gastronomii już minął. Restauracje mogą na nowo prowadzić działalność i przyjmować gości. Nie powinniśmy jednak zapominać o wciąż obowiązujących restrykcjach i ograniczeniach. O wytycznych dla funkcjonowania lokali gastronomicznych w nowej rzeczywistości przeczytacie w temacie numeru. Artykuł dla „Biznes Restauracje & Catering” przygotował specjalnie Michał Kamiński, aplikant radcowski SMW Legal Stolarski, Majewski i Współpracownicy Kancelaria Radców Prawnych sp.p. W materiale znajdziecie również informacje o dostępnych środkach w ramach programów pomocowych.

Zostając w temacie pracy w rzeczywistości koronawirusowej, odsyłamy Państwa do rozmowy z Patrykiem Dziamskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Aroma. Na łamach „Biznes Restauracje & Catering” podpowiada, jak poradzić sobie w nowej normalności. W tym wydaniu publikujemy także ciekawy wywiad z Filipem Cwojdzińskim, który objął właśnie stery w restauracji F…ing Delicious. Opowiada nam o powrocie do Poznania oraz o marce Sosa Ingredients, której jest ambasadorem. Ponadto razem z naszą redakcją przygotowuje szkolenie z produktów wspomnianej firmy, które pozwalają wzbijać się na szczyty kreatywności w kuchni.

W tym miejscu musimy wspomnieć o warsztatach dla szefów kuchni, które organizujemy w dniach 28–30 września podczas
Targów POLAGRA w Poznaniu. Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję przygotować dwa dania – przystawkę oraz danie główne.
Przygotowywane dania będą efektowne, a przy tym pozwolą na wykorzystanie szerokiego wachlarza technik obróbki. Szefowie
kuchni omówią ich zastosowanie oraz odpowiedzą na wszystkie pytania, jakie pojawią się w czasie warsztatów. To uczestnik wybiera dzień warsztatowy, w którym chce wziąć udział. Do współpracy zaprosiliśmy jednych z najlepszych szefów kuchni w Polsce: Tomasza Milewskiego, Wojciecha Harapkiewicza, Dawida Łagowskiego, Tomasza Jakubiaka i Tomasza Purola.

Do zobaczenia w Poznaniu!
Monika Cichowska
Redaktor naczelna „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

KALENDARIUM
4 Kalendarium

TEMAT NUMERU
6 O przetrwaniu po kryzysie i ponownym otwarciu lokali
gastronomicznych

STREFA MANAGERA
10 Targi POLAGRA w nowej rzeczywistości
12 Rynek zamówień online kwitnie. Zarządzanie restauracjami po pandemii
14 Czerwiec 2020 jak październik 1939
16 Na własnym poletku – opakowania na wynos w obiegu zamkniętym
19 Dezynfekcja w gastronomii. Poznaj dostępne metody!
22 Zaplecze kuchenne a nowe wymogi sanitarne
26 Ogródek to też restauracja
29 Concordia Taste zmieniła się w Bistro Taste
30 Enoturystyka w Polsce

STREFA CHEFA
32 Produkty Sosa Ingredients są dla kreatywnych szefów kuchni
35 Gościnność, czyli sztuka dobrej obsługi w gastronomii

36 Uczta zmysłów w Oregano and Wine
38 Szanujmy restauracje i restauratorów
42 A Nóż Widelec
44 Restauracja Nobu Warsaw w sercu stolicy Polski
46 Steak Advisors – ciekawa propozycja dla branży kulinarnej i nie tylko!
48 Stek na piedestale
50 Zdrowe grillowanie jest możliwe

DODATEK SPECJALNY
53 Porady i wskazówki, jak przygotować lokal i zadbać o bezpieczeństwo gości

NOWOŚCI PRODUKTOWE 
62 Nowości produktowe

KATALOG FIRM 
64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: