Biznes Restauracje & Catering nr 2(31)/2020 kwiecień-maj 2020

Nakazy, zakazy, obostrzenia – jak powinna funkcjonować gastronomia? Czystość w Twojej restauracji a koronawirus – o co musisz zadbać? Jak zwiększyć bezpieczeństwo przygotowania posiłków? Co dalej, HoReCo? Biznes w czasach pandemii: zadbaj o lokalny ekosystem - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2020-05-06 11:43:56

Drodzy Czytelnicy!

Zagrożenia związane z rozprzestrzenianiem się koronawirusa (SARS-Cov-2) stawiają przed nami wszystkimi nowe wyzwania. Najnowsze wydanie „Biznes Restauracje & Catering” będzie nieco inne, poświęcone obecnej sytuacji, w której znalazła się branża HoReCa. Postanowiliśmy udostępnić wszystkim ten numer magazynu do pobrania w wersji online. Wierzymy, że artykuły te będą wsparciem w tym trudnym czasie. Chcieliśmy, aby każdy miał dostęp do treści dotyczących obecnej sytuacji w branży gastronomicznej, która zmieniła się diametralnie.

Kiedy 13 marca zamknięto lokale gastonomiczne dla gości, wielu z nich przyjęło to ze spokojem. Dwa tygodnie i wszystko wróci do
normy. Były jednak restauracje, które postanowiły nie zrywać kontaktu ze swoimi gośćmi i to nie tylko te, które na co dzień świadczyły usługę sprzedaży swoich dań poza lokal. Najbardziej powszechnym słowem stało się angielskie określenie delivery, czyli dostawa. O tym przeczytacie w artykule Juliusza Podolskiego, który otwiera najnowszy numer „Biznes Restauracje & Catering”. Swoimi spostrzeżeniami na temat obecnej sytuacji podzielił się z nami również Jacek Krawczyk, dyrektor generalny Smarten Public Relations. W jego tekście znajdziecie podpowiedzi marketingowe na czas pandemii i po jej zakończeniu. Z kolei Patryk Kotarba, szef kuchni Arena Catering, opisuje, jak jemu udało się odnaleźć, kiedy z dnia na dzień został „uziemiony” w domu.

Przed nami trudny czas, ale jesteśmy w tym razem. Codziennie pracujemy nad różnymi rozwiązaniami, żeby być bliżej Was. W obecnej sytuacji skupiamy się na projektach online, które wierzymy, że będą dla Was wsparciem, by odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Jednocześnie wierzymy, że niedługo znów się spotkamy, bo spotkania z Wami to dla nas ogromna motywacja do działania. Z myślą o Was cały czas pracujemy intensywnie nad nowymi projektami. Śledźcie nas na bieżąco!

Wasza redakcja,
Bartosz Wróblewski, Szef Pionu HoReCa
Monika Cichowska, Redaktor naczelna „Biznes Restauracje & Catering”

SPIS TREŚCI

KALENDARIUM 
4 II edycja Business Restaurant Academy w restauracjach Garden City w Poznaniu!

TEMAT NUMERU 
10 W trybie dań na wynos i dowozu

STREFA MANAGERA
14 Gastronomia może działać online? Marketing w obliczu pandemii
17 Accor i Bureau Veritas chcą wesprzeć hotelarstwo
i gastronomię w powrocie do biznesu
18 Nakazy, zakazy, obostrzenia – jak powinna funkcjonować gastronomia?
22 Czystość w Twojej restauracji a koronawirus – o co musisz zadbać?
25 Jak zwiększyć bezpieczeństwo przygotowania posiłków?
26 Podpowiedzi marketingowe na czas pandemii i po jej zakończeniu
28 iCombi Pro od Rational. Nowy standard dla profesjonalnych kuchni
30 Trzy drogi działania podczas kryzysu
32 Wino w czasach zarazy

STREFA CHEFA 
34 Co dalej, HoReCo?
36 Biznes w czasach pandemii: zadbaj o lokalny ekosystem
38 Podano do domu! Trwa Delivery Week – festiwal dostaw z restauracji
40 Restauracja Ratuszova Poznań A.D. 1954 wspiera medyków!
41 Dostawa McDonald’s z Glovo wystartowała w 11 nowych miastach
42 „Uziemiony” szef kuchni
44 Przepisy szefów kuchni i cukierników

KATALOG FIRM

52 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: