Biznes Restauracje & Catering nr 1(30)/2020 luty-marzec 2020

Social media restauracji. Jak przyciągnąć gości? Wino i słodycze – jak je ze sobą łączyć? Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy? Udział w konkursie kulinarnym otwiera wiele furtek – rozmowa z Tomaszem Zdrenką. Apetyt na sukces! – rozmowa z Mariuszem Góreckim. Menu przyjazne weganom, czyli jak otworzyć się na nowych gości - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2020-03-05 10:27:01

Drodzy Czytelnicy!

Witam Państwa bardzo serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że 2020 r. będzie wspaniały, pełen szczęścia i sukcesów. Pisząc ten wstępniak, wiem, że z wieloma z Państwa zobaczę się już za kilka dni na drugiej edycji konferencji Business Restaurant Academy, którą tym razem organizujemy w restauracjach Garden City na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Jak tylko pomyślę o tym wydarzeniu, uśmiecham się szeroko, bo wiem, jacy wspaniali ludzie włączyli się w jego organizację. Zarówno magazyn, jak i konferencję przygotowujemy dla Państwa i z każdym wydaniem i każdą edycją wydarzenia staramy się podnosić poprzeczkę coraz wyżej.

Z przyjemnością otwieram pierwsze w tym roku wydanie „Biznes Restauracje & Catering”. Od dłuższego już czasu jesteśmy coraz bardziej eko, coraz bardziej świadomi i coraz bardziej staramy się dbać o to, co jemy, i o to, co pijemy. Coraz częściej można spotkać na ulicy ludzi z bidonami czy butelkami napełnionymi wodą. Goście w restauracji też bardzo często zamawiają do picia wodę, a są już lokale, które z automatu serwują swoim gościom gratisowe karafki z wodą. To tylko moda czy stały trend? Na to pytanie odpowiada w swoim tekście Juliusz Podolski. Z kolei Angelika Borysiak zaprasza do lektury drugiej części artykuły dotyczącego FOMO i tego, jak to zjawisko działa w branży gastronomicznej.

W najnowszym numerze znajdziecie również inspirujące przepisy znakomitych szefów kuchni: Tomasza Zdrenki z restauracji Garden City oraz Jakuba Walczaka z restauracji Bazar 1838. W Poradniku Cukiernika recepturami na pyszne desery podzielą się z nami Mariusz Górecki i Jakub Ćwikliński, szefowie cukierni w kompleksie restauracji Garden City znajdującej się na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Jest lekko, smacznie i kolorowo, czyli wiosna czeka za rogiem!

Miłej lektury,

Monika Cichowska

Redaktor naczelna „Biznes Restauracje & Catering”

KALENDARIUM

4 Kalendarium

TEMAT NUMERU
12 Moda na zdrowy styl życia, czyli wzrost sprzedaży wody w restauracji

STREFA MANAGERA 
16 FOMO w gastronomii – zdobądź uwagę odbiorcy (cz. II)

18 Social media restauracji. Jak przyciągnąć gości?

20 Centra biurowe – łakomy kąsek dla branży HoReCa

22 Więcej naczyń – większy sprzęt. Zmywarka dopasowana do potrzeb

26 Wino i słodycze – jak je ze sobą łączyć?

28 Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy?

STREFA CHEFA
30 Udział w konkursie kulinarnym otwiera wiele furtek – rozmowa z Tomaszem Zdrenką

34 Brązowy medal dla Culinary Team  of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie!

38 Okap na potrzeby Twojej restauracji

42 Dbaj o higienę nawet tam, gdzie „nie widać na pierwszy rzut oka”

46 Menu przyjazne weganom, czyli jak otworzyć się na nowych gości

48 Przepisy szefów kuchni

PORADNIK CUKIERNIKA
54 Apetyt na sukces! – rozmowa z Mariuszem Góreckim

56 Ziarno jakości. Wybierz idealną kawę

58 Przepisy cukierników

NOWOŚCI PRODUKTOWE
62 Nowości produktowe

KATALOG FIRM
64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: