Biznes Restauracje & Catering nr 3(26)/2019 czerwiec-lipiec 2019

Leasing – czy to się opłaci? Wino i ser – jak ze sobą łączyć? W krainie herbat – jak idealnie zaparzać? Urządzenia wielofunkcyjne. Technologia, która nic nie kosztuje? Skuteczny marketing? Wybierz konkretny cel kampanii - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2019-07-01 12:13:15

Drodzy Czytelnicy!

Filozofia zero waste staje się popularna i coraz częściej spotykana w gastronomii. Wszystko wskazuje na to, że niebawem stanie się powszechnym zjawiskiem. Goście lokali zaczynają doceniać ich proekologiczne działania i chętnie je wspierają. Walka z odpadami jest faktem. Jak to robić skutecznie? Zapraszamy do lektury wywiadu z Tomaszem, Milewskim, szefem kuchni hotelu Mikołajki, który opowiada, w jaki sposób ograniczać odpady w restauracji i dlaczego warto to zrobić.

Pozostając w temacie zero waste, postanowiliśmy przyjrzeć się jednorazowym naczyniom i sztućcom. Czy można sobie wyobrazić kolorowe drinki bez równie kolorowych plastikowych słomek? Podobne pytanie dotyczy wszystkich amatorów „pudełkowych diet” – w czym będą dostarczane posiłki? Ekolodzy biją na alarm: z przeprowadzonych ekspertyz dla Unii Europejskiej wynika, że 80–85% wszystkich odpadów morskich stanowią produkty z tworzyw sztucznych.

Ale to nie wszystko! Zero waste to nie tylko nieprodukowanie odpadów, ale i ich umiejętne przetwarzanie. Michał Doroszkiewicz w swoim artykule przybliży technikę planowania zakupów, które znacznie ograniczą koszty prowadzenia cukierni. Wyjaśni również, jak pracować z produktem, by generować jak najmniej odpadów i maksymalnie wykorzystywać tzw. straty produkcyjne oraz w jaki sposób przygotować pracowników i uczniów do realizacji idei zero waste.

Miłej lektury!

Monika Cichowska

Redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

KALENDARIUM

4 Kalendarium


TEMAT NUMERU
12 Leasing – czy to się opłaci?


STREFA MANAGERA 
16  Nie wystarczy tylko być na targach, by zdobyć klientów – rozmowa z Agnieszką Glamowską

20  Skuteczny marketing? Wybierz konkretny cel kampanii

24  Jednorazowe naczynia i sztućce a zmiany przepisów prawnych

26 Zaskocz gości oryginalnym drinkiem

28  Barman Roku World Class pierwszy raz z Krakowa

30 Wino i ser – jak ze sobą łączyć?

34  W krainie herbat –  jak idealnie zaparzać?

36 Zwyczaje kawowe Polaków


STREFA CHEFA 
38  Zero waste to inwestycja w przyszłość – rozmowa z Tomaszem Milewskim

40  Urządzenia wielofunkcyjne. Technologia, która nic nie kosztuje?

43  Utrzymywanie higieny  na zapleczu kuchennym

46  Mercedes wśród okapów? Szefowie kuchni wybrali Jeven

48 Poradnik fachowego smażenia

51 Inspirujący składnik dania: szparagi

52 Przepisy na dania ze szparagami

 

PORADNIK CUKIERNIKA

56 Zero waste w cukierni 58 Przepisy na desery

62  Nowości produktowe

 

KATALOG FIRM

64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: