Biznes Restauracje & Catering nr 2(25)/2019 kwiecień-maj 2019

Sezon grillowy czas zacząć! Kawa w Twoim lokalu – jak wybrać ekspres do restauracji? Nie zawsze starsze znaczy lepsze. Jak dbać o wino? Grill do restauracji. Jaki model wybrać? Hity kontra nowości. Jakie lody rządzą w tym sezonie? Spójna koncepcja, czyli na czym polega filozofia fine diningu? Opakowanie ma znaczenie, czyli w czym zamknąć zapach - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2019-04-26 13:39:30

Drodzy Czytelnicy!

Rozpoczyna się zwykle w długi majowy weekend i trwa nawet przez pół roku. Za co Polacy kochają grillowanie? Przede wszystkim za możliwość odpoczynku, ponieważ to jeden z najlepszych sposobów na relaks, odstresowanie i dobrą zabawę. Dlatego także restauratorzy powinni przygotować się na sezon grillowy w swoich restauracjach. W najnowszym wydaniu „Biznes Restauracje & Catering” poświęciliśmy aż dwa artykuły tematyce grillowej.

Street food, czyli jedzenie na mieście, wyrasta na jeden z najważniejszych trendów gastronomicznych w Polsce. Doskonale wpisuje się zarówno w coraz szybsze tempo życia, jak i w potrzebę próbowania coraz bardziej wyszukanych potraw. Warto zwrócić uwagę na opakowania, w jakie jedzenie zostaje zapakowane, na funkcje, jakie powinny spełniać, i na to, z czego są zrobione. W swoim artykule przygląda się temu Patryk Kotarba. Z kolei Michał Doroszkiewicz wyjaśnia, na czym polega filozofia fine diningu i co oznacza pojęcie „architektura na talerzu”. Z artykułu dowiecie się, czym kierować się podczas komponowania składników deseru na talerzu oraz jak kreatywnie dobrać kolor, kształt i wielkość talerza, by osiągnąć spójną koncepcję podania deseru.

W naszej redakcji emocje po konferencji Business Restaurant Academy już opadły. Dziękujemy, że nam zaufaliście i wzięliście udział w pierwszej edycji wydarzenia. Dziękujemy za każdą opinię – zarówno konstruktywną krytykę, jak i pochwały. Na szczęście pozytywnych komentarzy było więcej, co daje nam motywację do działania i wiarę, że takie wydarzenia są potrzebne w naszej branży. Do zobaczenia na kolejnej edycji!

Miłej lektury!

Monika Cichowska

Redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

KALENDARIUM
4 Kalendarium
6 Business Restaurant Academy po raz pierwszy, ale nie ostatni!
10 XIV Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami!


TEMAT NUMERU 
12 Sezon grillowy czas zacząć!


STREFA MANAGERA 
16 Projektowanie linii barowej w 3 krokach
20 Rola doradcy w biznesie gastronomicznym
22 Kawa w Twoim lokalu – jak wybrać ekspres do restauracji?
24 Czystość w sali restauracyjnej, czyli jak radzić sobie z wymagającymi powierzchniami
28 Nie zawsze starsze znaczy lepsze. Jak dbać o wino?
30 Producent instalacji browarniczych i własny browar


STREFA CHEFA 
32 Sukces odnoszą szefowie, którzy w całości poświęcili się gotowaniu – rozmowa z Dawidem Łagowskim
36 Dla szefów kuchni Jeven bez zastrzeżeń!
38 Polska Inicjatywa Kulinarna
40 Gotowanie risotto, podsmażanie mięsa i smażenie frytek w jednym urządzeniu
42 Opakowanie ma znaczenie, czyli w czym zamknąć zapach
44 Outsourcing jako cel strategiczny w zarządzaniu firmą z branży HoReCa
46 Grill do restauracji. Jaki model wybrać?
48 Polska klasyka na grillu
50 Przepis szefa kuchni


PORADNIK CUKIERNIKA 
52 Bogata wyobraźnia przydaje się w zawodzie cukiernika – rozmowa z Damianem Wiśniewskim
56 Hity kontra nowości. Jakie lody rządzą w tym sezonie?
58 Spójna koncepcja, czyli na czym polega filozofia fine diningu?
60 Przepis na deser

NOWOŚCI PRODUKTOWE 
62 Nowości produktowe


KATALOG FIRM
64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: