Biznes Restauracje & Catering nr 1(24)/2019 luty-marzec 2019

Food truck: od czego zacząć biznes na kółkach? Jak sprawić, by kelner sprzedawał, a nie podawał? Szansa ukryta w cyfrach. Jak wykorzystać dane z systemów POS? Czwarty kolor wina. Skąd pochodzi wino pomarańczowe? Monoporcje od kuchni. Jak stworzyć małe dzieło sztuki? Zastawa stołowa jako ważny składnik dania – to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2019-02-27 09:30:02

Drodzy Czytelnicy!

Rozważając założenie własnej firmy zajmującej się handlem żywnością, zwanej food truckiem, należy przeanalizować rynek i stworzyć solidny biznesplan. Pierwszy w tym roku numer „Biznes Restauracje & Catering” otwieramy artykułem, w którym postaramy się sprawdzić, jakie urządzenia są potrzebne do wyposażenia food trucka, jakich przepisów musi przestrzegać przedsiębiorca, jaki samochód będzie najlepszy, a także w jaki sposób wypromować food truck i gdzie nim stanąć, aby mieć odpowiednie zyski.

W tym wydaniu poruszymy również niezwykle ważny aspekt dotyczący wszystkich punktów gastronomicznych serwujących żywność, czym charakteryzuje się przechowywanie produktów żywnościowych. Odpowiednie magazynowanie żywności to niewątpliwie jeden z czynników warunkujących jakość używanych surowców oraz serwowanych dań w restauracjach.  Przygotowaliśmy kilka rad, jak prawidłowo przechowywać żywność, by jej nie marnować i nie wyrzucać, a produkty żywnościowe były jak najlepszej jakości.

Z tego miejsca chciałabym również zaprosić do udziału w zupełnie nowym wydarzeniu, które łączy formułę konferencji z interaktywnymi warsztatami. W dniach 8–9 kwietnia w sercu Wielkopolski organizujemy „Business Restaurant Academy”, pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce, skierowane zarówno do menedżerów restauracji, jak i szefów kuchni. Nie wyobrażam sobie wydarzenia bez Was, dlatego zostawiam mały prezent: na hasło „Biznes Restauracje & Catering” wpisane w uwagi w formularzu na stronie www.restaurant-academy.pl przyznamy 10-proc. rabat na zakup uczestnictwa.

Miłej lektury i do zobaczenia w kwietniu w Poznaniu!

Monika Cichowska

redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

SPIS TREŚCI

KALENDARIUM 
4 Kalendarium


TEMAT NUMERU 
8 Food truck: od czego zacząć biznes na kółkach?


STREFA MANAGERA 
12 11 porad przechowywania żywności w restauracji
16 Jak sprawić, by kelner sprzedawał, a nie podawał?
18 Millenialsi i pokolenie Z rosną w siłę oraz zmieniają rynek gastronomiczny
20 Szansa ukryta w cyfrach. Jak wykorzystać dane z systemów POS?
24 7 zasad czystej restauracji. Poznaj standardy higieny w lokalu gastronomicznym
26 Zaprojektuj restaurację, do której chce się wracać


STREFA CHEFA 
28 Rywalizujmy bez stresu i z szacunkiem do innych – rozmowa z Teo Vafidisem
30 Po czym poznać dobrą wołowinę?
32 Zastawa stołowa jako ważny składnik dania
36 Olej z Esencją Masła – wybór profesjonalistów!
38 Jak klocki lego, czyli słów kilka o ciągach wydawczych
42 Dla szefów kuchni Jeven bez zastrzeżeń!
44 Czwarty kolor wina. Skąd pochodzi wino pomarańczowe?
46 Niemieckie wino partnerem nie tylko polskiej kuchni
48 Inspirujące składniki na dania wegańskie
50 Przepis na danie wegańskie


PORADNIK CUKIERNIKA 
52 Zawód cukiernika wymaga ogromnej samodyscypliny – rozmowa z Maciejem Rosińskim
56 Postaw na alternatywy – goście szukają nowych doznań
58 Monoporcje od kuchni. Jak stworzyć małe dzieło sztuki?
60 Przepisy na desery


NOWOŚCI PRODUKTOWE 
62 Nowości produktowe


KATALOG FIRM 
64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: