Biznes Restauracje & Catering nr 5(22)/2018 październik-listopad 2018

Alergeny w restauracji – jak informować? Renomowana restauracja – jak promować? Czy wino jest dobre do wszystkiego? Plan marketingowy krok po kroku – ogranicz zbędne wydatki – to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2018-10-26 08:19:32

Drodzy Czytelnicy!

Informowanie o składnikach alergennych to jedna z tych rzeczy, o którą dopominają się nie tylko inspektorzy, ale goście restauracji. Osoby prowadzące gastronomię na co dzień zmagają się z wieloma wyzwaniami. Często z powodu ogromnej ilości różnych składowych pomijają aspekty, które są ważne nie tylko z powodu kar, jakie mogą nałożyć różne inspekcje, ale również, a nawet przede wszystkim, istotne dla samych konsumentów. Magazyn otwiera tekst o tym, jak informować o alergenach w restauracji.


Zapowiadaliśmy w tym roku kilka zmian i słowa dotrzymujemy! Z przyjemnością zapraszam Was na nową stronę internetową magazynu „Biznes Restauracje & Catering”. Znajdziecie tutaj wybrane treści publikowane w drukowanej wersji magazynu, czyli artykuły branżowe, wywiady z szefami kuchni, a także informacje o najważniejszych wydarzeniach w branży i nowościach produktowych. Ale to nie wszystko! Zachęcamy Was do budowania portalu razem z nami i zapraszamy do kontaktu z redakcją – bardzo liczymy na Wasze opinie i sugestie.


Z tego miejsca chciałabym również zaprosić do udziału w pierwszym szkoleniu online Certyfikowana Akademia Profesjonalnego Kucharza Nestlé Professional. To będzie wyjątkowe szkolenie! Wraz z Nestlé Professional szykujemy dla Was kurs, który pozwoli zdobyć wiedzę o smakach i teksturach, pokaże techniki manualne czy nawet podpowie, jak ułatwić sobie pracę poprzez odpowiedni mise en place. A wszystko pod okiem najlepszych kucharzy w Polsce: Jerzego Pasikowskiego, Jarosława Uścińskiego i Rafała Koziorzemskiego. W ramach lekcji oferujemy praktyczne pokazy i konsultacje z ekspertami – filmy instruktażowe oraz webinary online, prowadzone na żywo, które pozwalają na zadawanie pytań kucharzom.

Miłej lektury!

Monika Cichowska,

redaktor prowadząca "Biznes Restauracje & Catering"


KALENDARIUM 
4 Kalendarium

TEMAT NUMERU 
18 Alergeny w restauracji – jak informować?

STREFA MANAGERA 
22 Renomowana restauracja – jak promować?
24 Sprzedawaj na wynos – wystarczy jedno kliknięcie
26 Plan marketingowy krok po kroku – ogranicz zbędne wydatki
30 Wyzwania pracodawcy kontra zmiany pokoleniowe
33 #FOOD – w gastronomii liczy się Instagram

STREFA CHEFA 
36 Jak w polityce – musisz się określić – rozmowa z Sebastianem Krauzowiczem
40 Konsekwencja w działaniu to podstawa sukcesu
44 Pepitki Bonduelle: roślinna innowacja dla kreatywnych szefów kuchni
46 Bez przypraw i sosów ani rusz!
48 Czy wino jest dobre do wszystkiego?
50 Przygotuj się na wegan i wegetarian w swojej restauracji
54 Jesienny przysmak: dynia
56 Przepis na danie z dynią

PORADNIK CUKIERNIKA 
58 Recepta na sukces? Ciężka praca i dbałość o szczegóły –rozmowa z Markiem Moskwą
60 Przepis na deser

NOWOŚCI PRODUKTOWE 
62 Nowości produktowe

KATALOG FIRM
64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: