Biznes Restauracje & Catering nr 4(21)/2018 sierpień-wrzesień 2018

Wolne terminy na wesela. Jak zarządzać salą bankietową? Jak rozwiązywać konflikty w zespole? Wypalenie zawodowe - jak je rozpoznać? Zmień się dla swojego gościa i odśwież wystrój restauracji - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2018-08-27 15:03:18

Drodzy Czytelnicy!

Jak ważny jest zadowolony gość, wie każdy, kto prowadzi swoją restaurację. Katarzyna Westrych-Pavy z 370studio na łamach „Biznes Restauracje & Catering” dowodzi, że choć oczywiście najważniejsze są sam produkt oraz serwis, to nawet najlepsze danie, jeśli będzie zaserwowane w nieprzyjemnym otoczeniu, potrafi pozostawić po sobie mierne wspomnienie. Magazyn otwiera tekst o tym, dlaczego od czasu do czasu warto poddać lokal mniejszym bądź większym metamorfozom.

W tym wydaniu przeczytamy również, jak Patryka Kotarbę inspiruje tak szlacheckie mięso jak perliczka, poznamy alternatywne metody parzenia kawy oraz sposoby na wypalenia zawodowe i konflikty w zespole. Nie zabraknie również tematu dotyczącego urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej – tym razem przyjrzymy się kontroli Sanepidu w kawiarnio-cukierni.

Numer obfituje też w wiele ciekawych rozmów. Z Matiasem Glusmanem rozmawiamy o tym, dlaczego woda to segment rynku napojów, który ma największy potencjał wzrostu, oraz jak ważna jest karta napojów w restauracji. Robert Mieldziuk, dyrektor Projektu POLAGRA GASTRO/INVEST HOTEL, opowiada o tegorocznej edycji targów. Maciej Majewski zdradza nam, gdzie zdobywał doświadczenie oraz jakie potrawy poleciłby gościom odwiedzającym restaurację La Brasserie Moderne. Z kolei Michał Doroszkiewicz dzieli się z nami wrażeniami po konkursie Coupe du Monde de la Patisserie.

Podczas gdy wielu z Was korzystało z sezonu urlopowego i odwiedzało zakątki Polski lub świata, my pracowaliśmy nad czwartą edycją konferencji #RentownaRestauracja. Jesteśmy już na ostatniej prostej i liczymy na to, że z wieloma z Was zobaczymy się 24 września w Warszawie. Do zobaczenia!

Z życzeniami miłej lektury,

Monika Cichowska

redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

KALENDARIUM

04 Kalendarium

06 Poznaj najgorętsze trendy w branży na #RentownaRestauracja!

TEMAT NUMERU

12 Zmień się dla swojego gościa i odśwież wystrój restauracji

RAPORT SPECJALNY

16 Wolne terminy na wesela. Jak zarządzać salą bankietową?

STREFA MANAGERA

22 Karta napojów jest niezbędna w prowadzeniu biznesu – rozmowa z Matiasem Glusmanem

24 Produkty mrożone jako alternatywa dla świeżych owoców i warzyw

28 Jak rozwiązywać konflikty w zespole?

30 Wymagające powierzchnie w kuchni – jak je czyścić i konserwować?

32 Wypalenie zawodowe – jak je rozpoznać?

STREFA CHEFA

36 Trzeba nauczyć się słuchać – rozmowa z Maciejem Majewskim

38 Przegląd produktów nabiałowych do gastronomii

42 Mercedes wśród okapów? Szefowie kuchni wybrali Jeven

44 Nieustanne źródło inspiracji dla branży HoReCa – rozmowa z Robertem Mieldziukiem

46 Ostatnia nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski przyznana

48 Szlacheckie danie: perliczka

49 Przepisy na dania z perliczki

PORADNIK CUKIERNIKA

52 Coupe du Monde de la Patisserie, czyli jak spełniać marzenia – rozmowa z Michałem Doroszkiewiczem

55 Przepis na deser

56 Kiedy Twoją kawiarnio-cukiernię odwiedzi Sanepid

60 Kawa bez ekspresu? Wypróbuj metody alternatywne

NOWOŚCI PRODUKTOWE

62 Nowości produktowe

KATALOG FIRM

64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: