Biznes Restauracje & Catering nr 3(20)/2018 czerwiec-lipiec 2018

Nie zapominaj o ważnym elemencie karty - napojach! Catering a sanepid. Jak przygotować się na kontrolę? Czarny PR - co zrobić, gdy z restauracji wyjdzie niezadowolony gość? Jak radzić sobie z tłustymi zabrudzeniami w kuchnni? Sosy idealne do dań z grilla - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

2018-06-26 14:06:18

Drodzy Czytelnicy!

Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc i my kontynuujemy tematykę grillową. W najnowszym numerze „Biznes Restauracje & Catering” znajdziecie artykuł Łukasza Konika o sosach idealnych do dań z rusztu. Ponieważ ostatnimi czasy najczęściej słyszanym słowem są „wakacje”, od razu pomyśleliśmy o odpoczynku nad jeziorem. A skoro tak, to Patryk Kotarba przygotował dla Was najważniejsze informacje o grillowaniu ryb. Mamy dla Was również  dwa przepisy na danie z rybą w roli głównej. Jest smacznie i inspirująco!

Pozostając przy tematach, które kojarzą nam się z sezonem letnim, zachęcamy do zapoznania się z artykułem Juliusza Podolskiego o napojach, jako ważnym elemencie karty w restauracji. W wakacyjnym wydaniu „Biznes Restauracje & Catering” poruszamy również temat dotyczący restauracji przyjaznych dzieciom. Przed wyborem restauracji rodzice nierzadko zastanawiają się, czy ich maluchy nie będą się nudzić, a w menu znajdą coś, co im zasmakuje. Z kolei Angelika Borysiak podpowiada, co zrobić, gdy z restauracji wyjdzie niezadowolony gość lub pojawi się zła recenzja w internecie. W tym wydaniu nie zabrakło również tematu dotyczącego cateringu, tym razem wyjaśniamy jak przygotować się na kontrolę Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Bez względu bowiem na to, czy chcesz otworzyć catering dietetyczny do szkół czy na imprezach okolicznościowych, czeka Cię wizyta w Sanepidzie.

Pewnie część z Was jest już myślami na wakacjach i w odpowiedzi również na Wasze prośby, przełożyliśmy czwartą edycję #RentownejRestauracji na 24 września br. Nie wyobrażam sobie wydarzenia bez Was, dlatego ponownie zostawiam mały prezent: na hasło „Biznes Restauracje & Catering” wpisane w uwagi w formularzu na stronie www.rentownarestauracja.pl przyznamy 10-proc. rabat na zakup uczestnictwa.

Owocnej lektury!

Monika Cichowska,

redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

KALENDARIUM

4 Kalendarium

5 Podróż do świata kawy, marketingowe know-how i Mistrzowie Smaku

6 Wielkie gastronomiczne święto po raz czwarty!

TEMAT NUMERU

10 Nie zapominaj o ważnym elemencie karty – napojach!

RAPORT SPECJALNY

14 Przegląd: woda dla branży HoReCa

19 Jak Polacy zamawiają jedzenie? W jakich mediach społecznościowych szukają rekomendacji? Najnowsze trendy w raporcie "Polska na Talerzu 2018"

STREFA MANAGERA

20 Catering a sanepid. Jak przygotować się na kontrolę?

23 Czarny PR – co zrobić, gdy z restauracji wyjdzie niezadowolony gość?

26 Oszczędne zmywanie w restauracji – na jaki system się zdecydować?

28 Zderzenie dwóch poglądów – o zmianie podejścia do zarządzania personelem

32 Restauracje przyjazne dzieciom, czyli jak zadbać o małego gościa

35 Studio Smaku zaskakuje połączeniami smakowymi

STREFA CHEFA

36 W kuchni najważniejsze są miłość i pasja – rozmowa z Tomaszem Jakubiakiem

39 Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

40 Sekrety udanej pizzy z pieca

44 Jak radzić sobie z tłustymi zabrudzeniami w kuchnni?

46 Sosy idealne do dań z grilla

48 Ryba na ruszt!

49 Przepisy na dania z rybą w roli głównej

PORADNIK CUKIERNIKA

52 Dobry cukiernik stworzy coś z niczego – rozmowa z Pawłem Mieszałą

56 Lody naturalne a nauka nowych smaków

58 Bocuse d’Or Europe 2018 za nami!

60 Przepisy na desery

NOWOŚCI PRODUKTOWE

62 Nowości produktowe

KATALOG FIRM

64 Katalog firm

ZNAJDŹ NAS: