Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 2(19)/2018 kwiecień-maj 2018

"RODO - nie takie straszne jak opisują", "Uwaga sanepid! Jak przygotować się do kontroli", "Pokolenie Y - jak przyciągnąć młodych ludzi do Twojej restauracji?", "Suchy lód - naturalny sposób na idealnie czyste powierzchnie", "Sezon grillowy, czyli co wrzucić na ruszt" - to i dużo w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

Biznes Restauracje & Catering nr 2(19)/2018 kwiecień-maj 2018

Drodzy Czytelnicy!

Wiosna zapukała do drzwi, a my wraz nią mamy dla Was kolejne zmiany w „Biznes Restauracje & Catering”. Obiecaliśmy, że w tym roku nasz magazyn zmieni się, i słowa dotrzymujemy. Oddajemy w Wasze ręce numer, w którym pojawił się nowy dział „Poradnik cukiernika” poświęcony tematyce wypieków, receptur i dekoracji cukierniczych. Znajdziecie tutaj również porady dotyczące pieczenia i przygotowywania deserów oraz najnowsze wydarzenia i trendy w cukiernictwie. Jest smacznie i inspirująco – przekonajcie się sami!

Poza unikalnymi przepisami na słodkości, na myśl o których cieknie nam ślinka, proponujemy Wam kolejną porcję solidnej merytorycznej wiedzy. RODO, czyli nowe rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych, może budzić niepokój i przyprawiać o ból głowy. Nasz ekspert – Ewa Jędrzejczyk – sprawdziła dla Was, czy unijne przepisy naprawdę oznaczają trudności. Sen z powiek może spędzić również Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Prowadząc restaurację, pewnie często zastanawiasz się, co będzie, jeśli Inspekcja Sanitarna zapuka do Twoich drzwi. W tym numerze znajdziecie artykuł, z którego dowiecie się, co zrobić, żeby bezproblemowo przejść rutynową kontrolę sanepidu. Takiej wiedzy nie można przecenić.

Z tego miejsca chciałabym również zaprosić na czwartą edycję Ogólnopolskiej Konferencji Menedżerów i Szefów Kuchni „Rentowna Restauracja”, która odbędzie się 6 czerwca w Warszawie. Nie może Was zabraknąć, dlatego zostawiam mały prezent: na hasło „Biznes Restauracje & Catering” wpisane w uwagi w formularzu na stronie www.rentownarestauracja.pl przyznamy 10-proc. rabat na zakup uczestnictwa.

Miłej lektury i do zobaczenia w czerwcu w Warszawie!

Monika Cichowska,

redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

 

4 KALENDARIUM

4 Kalendarium

6 Live cooking z z mistrzami kuchni – tylko na Rentownej Restauracji!

9 Team Poland – przygotowania do europejskich finałów Bocuse d’Or

 

TEMAT NUMERU

10 RODO – nie takie straszne jak opisują

 

RAPORT SPECJALNY

14 Przegląd systemów POS – poznaj oprogramowanie dla gastronomii

 

STREFA MANAGERA

22 Uwaga sanepid! Jak przygotować się do kontroli

26 Stylowy kubek „na wynos”? Pozwól, żeby gość reklamował Twoją restaurację

30 Pokolenie Y – jak przyciągnąć młodych ludzi do Twojej restauracji?

34 Zero Waste – ekologiczne trendy w prowadzeniu biznesu

 

STREFA CHEFA

36 Gastronomia jest idealnym nośnikiem kulturowym

38 Suchy lód – naturalny sposób na idealnie czyste powierzchnie

40 Dziamski Concept Rest: Ciesz się prowadzeniem własnego biznesu

42 International CHEF Culinary Cup 2018 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego

44 Oleje tłoczone na zimno – jak stosować i do czego używać?

46 Sezon grillowy, czyli co wrzucić na ruszt

 

PORADNIK CUKIERNIKA

50 Cukiernictwo to rzemiosło – trzeba odpowiednio się przygotować

52 W deserze najważniejszy jest smak

54 Polska drużyna w Coupe du Monde de la Pâtisserie!

56 Debic wkracza w sektor cukierniczy pokazem Bruna Van Vaerenbergha w Szkole Kulinarnej Ashanti w Łodzi

58 Przepisy na desery

 

NOWOŚCI PRODUKTOWE

62 Nowości produktowe

 

KATALOG FIRM

64 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl