Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 6(17)/2017 grudzień-styczeń 2018

Dofinansowania dla przedsiębiorców - wszystko, co musisz o nich wiedzieć. Walentynki 2018 - czyli jak przetrwać w gastronomii na początku roku? Wina na kieliszki? Dlaczego nie! Ile kosztuje restaurację duża rotacja pracowników? Od barobusu do tawerny kapitańskiej w Ścinawie Polskiej - to i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering"!

Biznes Restauracje & Catering nr 6(17)/2017 grudzień-styczeń 2018

Drodzy Czytelnicy,

Zastanawiacie się zapewne, o co chodzi z najnowszą okładką przedstawiającą „50 twarzy polskiej gastronomii”. Jest to początek rewolucji, którą szykujemy dla Państwa w „Biznes Restauracje & Catering”. Na kolejnych stronach znajdą Państwo wypowiedzi reprezentantów, których twarze widnieją na okładce. Dziękujemy za poświęcony czas i wyrażamy nadzieję, że efekt końcowy jest wartościowy zarówno dla nich samych, jak i dla wszystkich z Państwa.

Już niedługo czasopismo zmieni się dla Państwa, zanim jednak to nastąpi, zachęcam do lektury jego najnowszego wydania. Szczególnej uwadze polecam temat numeru – artykuł dotyczący dofinansowania rozwoju działalności gospodarczej. Wskazówki, które znajdą Państwo w materiale, mogą pomóc w napisaniu biznesplanu pod względem stricte finansowym czy oszacować, które z działań reklamowych będą najbardziej odpowiednie dla branży restauratorskiej.

W tym wydaniu „Biznes Restauracje & Catering” nie zabraknie również przepisów. Końcówka roku to czas, kiedy możemy spędzić więcej czasu z najbliższymi, posmakować potraw, których na co dzień nie mamy okazji. Tym razem przeczytają Państwo, jak szefów kuchni inspirują wędliny, które można przygotować na dziesiątki sposób i smacznie zaskoczyć naszych gości.

Korzystając ze sposobności, z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Państwu, aby ten święty czas, wypełniony rodzinnym ciepłem i serdecznością, służył pogłębionej refleksji nad tym, co w naszym życiu najważniejsze. W 2018 r. życzę energii i pasji w realizacji najbardziej ambitnych planów zawodowych.

Zapraszam do lektury

Monika Cichowska

Redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

06 50 twarzy polskiej gastronomii

TEMAT NUMERU

20 Dofinansowania dla przedsiębiorców – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

RELACJA

22 Najlepsi szefowie kuchni w Polsce nagrodzeni podczas Gali Gault&Millau!

25 Selgros fundatorem wigilii Caritas dla niemal 10 tys. osób

TWARZĄ W TWARZ

26 Idealny szef kuchni wymaga najpierw od siebie

MARKETING

28 Walentynki 2018 – czyli jak przetrwać w gastronomii na początku roku

KNOW-HOW RESTAURATORA

30 Wino na kieliszki? Dlaczego nie!

32 Tłuszcze w gastronomii – jak je wybierać, używać i utylizować

38 Kompleksowe rozwiązania dla wentylacji profesjonalnej kuchni

40 Ile kosztuje restaurację duża rotacja pracowników?

STREFA CHEFA

42 120 restauracji więcej w „Żółtym Przewodniku” Gault&Millau

46 Od barobusu do Tawerny Kapitańskiej w Ścinawie Polskiej

50 Monitoring w restauracji, czyli jak zgodnie z prawem podglądać pracowników i gości

53 Przedsiębiorstwo fair play i pracodawca na medal!

54 Kreatywność i dobry produkt – podstawa twórczego gotowania

56 Skarby Mazur – jakie potrawy skradły podniebienia turystów

58 Przepisy szefów kuchni

AKTUALNOŚCI I NOWOŚCI

60 Lokale ze zdrową żywnością przed wyzwaniem utrzymania temperatury produktów

61 Kinga Pienińska wodą docenianą przez światowej klasy szefów kuchni i sommelierów

62 Znamy dwie pierwsze nominacje do kulinarnego Pucharu Polski

63 Teo Vafidis po raz trzynasty zaprasza w podróż po Grecji

KATALOG FIRM

64 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl