Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 5(16)/2017 październik-listopad 2017

Jak sprawić, żeby goście chcieli płacić więcej? Podatki w gastronomii. Jak obliczyć VAT i podatek dochodowy? Zgrzyty w zespole. Jak radzić sobie z konfliktami między pracownikami? Nie powielaj pomysłów konkurencji, czyli jak wykorzystać social media w promocji restauracji. To i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering"!

Biznes Restauracje & Catering nr 5(16)/2017 październik-listopad 2017

Drodzy Czytelnicy,

„Rentowna Restauracja” znów okazała się wielkim sukcesem i spotkała się z ogromnym zainteresowaniem zebranych gości. Emocje już opadły, jednak my wciąż otrzymujemy od Państwa zapytania o kolejną edycję. To dla nas najlepsza rekomendacja! Wszystkich, którzy tego dnia nie byli tam z redakcją „Biznes Restauracje & Catering”, zapraszam do przeczytania relacji z konferencji, a uczestników namawiam do przeżycia tego wyjątkowego wydarzenia jeszcze raz.

Nikt nie ma wątpliwości, że niektóre dania są potrawami na specjalną okazję. Sposób podania, dobór odpowiednich składników, niepowtarzalny smak tworzą niezapomniane i wyjątkowe dzieło kulinarne. Dania na winie są potrawami szczególnymi. Odpowiednio dobrane wino dodawane stopniowo do przygotowywanego specjału diametralnie zmienia skład i aromat potrawy. W winie przyrządzamy zarówno dania główne, jak i desery. Specjalnie dla Państwa pięciu szefów kuchni podzieliło się swoimi unikalnymi przepisami z winem w tle. Jest smacznie i inspirująco!

Oddajemy w Państwa ręce przedostatni w tym roku numer magazynu „Biznes Restauracje & Catering”, wierząc, że znajdą w nim Państwo wiele pomocnych i wartościowych treści. Z pewnością zastanawiali się Państwo, jak sprawić, żeby klienci chcieli płacić więcej. Rafał Mróz podpowie, o czym nie powinien zapominać właściciel restauracji, który chce uzyskać większy zysk. Z wielką przyjemnością odsyłam również Państwa do wywiadu z Jackiem Krawczykiem, który opowie o polskiej edycji najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie – Bocuse d’Or.

Życzę przyjemnej lektury!

Monika Cichowska

redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

Temat numeru

4 Jak sprawić, żeby goście chcieli płacić więcej?

Relacja

8 Otworzyliśmy drzwi do dalszego rozwoju. Relacja z III Ogólnopolskiej Konferencji Menedżerów Restauracji i Szefów Kuchni – „Rentowna Restauracja”

Marketing

12 Nie powielaj pomysłów konkurencji, czyli jak wykorzystać social media w promocji restauracji

15 SelfCookingCenter i ConnectedCooking – najnowocześniejsze rozwiązania do profesjonalnej kuchni od Rational

Know-how restauratora

16 Podatki w gastronomii. Jak obliczyć VAT i podatek dochodowy?

22 Budżet restauracji, czyli jak obliczać koszty i zyski

24 Zgrzyty w zespole. Jak radzić sobie z konfliktami między pracownikami?

27 Food Service. Jak zaopatrzyć restaurację?

Strefa Chefa

32 10 lat marki Winkolekcja

34 Mięso i wędliny najlepszej jakości

36 Wino w kuchni. 6 przepisów rekomendowanych przez naszą redakcję

37 Przepisy szefów kuchni

44 Wszystko, czego nie wiecie o mące. Jaki rodzaj najlepiej stosować w profesjonalnej kuchni?

48 Jak konserwować grzyby na zimę?

50 18. hala Selgrosu w Polsce już otwarta!

52 KES Kitchen Energy Saver. System zarządzania energią dla obiektów gastronomicznych, pralni, kuchni hotelowych i szpitalnych

54 Wręczyliśmy 19 nagród  dla najlepszych szefów kuchni w Polsce! Podsumowanie Gault&Millau Tour w 2017 r.

56 Za nami 17. edycja Kulinarnego Pucharu Polski!

58 Bocuse d'Or wraca do Polski! Kulisy kolejnej edycji

62 Grupa Dora Metal na HOST 2017 w Mediolanie

Aktualności i nowości

63 Nowości produktowe z branży HoReCa

Katalog firm

64 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl