Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 3(14)/2017 czerwiec-lipiec 2017

Up-selling i cross-selling - jak skutecznie sprzedawać? Problemy z personelem w restauracji - jak sobie z nimi radzić? Real time marketing - jak tworzyć angażujące treści i małym kosztem pozyskać nowych gości? Blog w restauracji - czy warto go prowadzić i jak to robić? Czystość na miarę sanepidu - co musisz o niej wiedzieć i jak ją zapewnić? To i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering"!

Biznes Restauracje & Catering nr 3(14)/2017 czerwiec-lipiec 2017

Drodzy Czytelnicy,

Znacie zabawę w łańcuchową metodę skojarzeń? Polega ona na tym, że ktoś podaje wyraz, najczęściej rzeczownik, a pozostałe osoby inny, który im się z nim skojarzył. Na ich podstawie można ułożyć opowieść albo zapamiętać listę zakupów. Ponieważ ostatnimi czasy najczęściej słyszanym słowem są „wakacje”, od razu na myśl przyszedł mi taki ciąg wyrazów: „Wakacje – wieś – woda – jezioro – ryby”. A skoro tak, to inspirującym składnikiem dań tego wydania musiały być ryby, choć już niekoniecznie słodkowodne. Poprosiliśmy więc trzech szefów kuchni, by podzielili się swoimi przepisami na dania z rybami w roli głównej. Jest smacznie i inspirująco. Przekonajcie się sami.

W magazynie znajdziecie również artykuł Rafała Mroza, który na przykładach omawia skuteczne sposoby cross- i up-sellingu. Dagmara Plata-Alf namawia Was do prowadzenia bloga swojej restauracji, a Angelika Borysiak zdradza kulisy real time marketingu i pokazuje, jak wykorzystać to narzędzie, by małym kosztem pozyskać nowych gości. Z kolei jeśli macie problem z personelem, polecam Waszej uwadze wywiad z Pawłem Grubą i Piotrem Rogowskim, którzy opowiadają, z jakimi problemami kadrowymi mierzy się dziś branża gastronomiczna, i radzą, jak sobie radzić z problemami pracowniczymi.

Pewnie część z Was jest już myślami na wakacjach, my jednak nie próżnujemy i szykujemy dla Was trzecią edycję #RentownejRestauracji, która odbędzie się już 7 września br. w zupełnie nowej odsłonie. Zaplanowaliśmy dla Was pięć narzędziowych warsztatów, m.in. food designu i fotografii kulinarnej smartfonem. Rzecz jasna nie zabraknie również szkolenia z marketingu i social mediów. Nie zwlekajcie, zapiszcie się już dziś na: www.rentownarestauracja.pl.

Owocnej lektury!

Ewa Karczewska

Redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”  

Spis treści

Temat numeru

04 Up-selling i cross-selling – jak skutecznie sprzedawać?

Twarzą w twarz

08 Problemy z personelem w restauracji – jak sobie z nimi radzić? [wywiad]

Marketing

14 Real time marketing – jak tworzyć angażujące treści i małym kosztem pozyskać nowych gości?

18 Blog w restauracji – czy warto go prowadzić i jak to robić?

Know-how restauratora

20 Lokal przyjazny rodzinie? Deklaracje nie wystarczą

24 Czystość restauracji na miarę sanepidu – co musisz o niej wiedzieć i jak ją zapewnić?

28 Ford Transit w branży gastronomicznej

Strefa Chefa

36 Inspirujący składnik dań: ryby

38 Przegląd chłodziarek dla gastronomii

42 ABC olejów tłoczonych na zimno

46 Pavlakov i Damien od Debic

48 Na drodze do doskonałości

50 Polskie wina w restauracji? Ależ tak!

52 Kuchnia śląska wczoraj a dziś [felieton]

54 Kulisy prac y działu Selgros HoReCa

56 Kawa w Twoim lokalu – jak wybrać ekspres do restauracji?

58 Trening, trening i jeszcze raz trening [wywiad]

Aktualności i nowości

60 Gault&Millau Tour. Najlepsi szefowie kuchni Polski Centralnej wybrani!

61 Akademia inspiracji

62 Nowości produktowe w branży HoReCa

63 7 edycja Kina Kulinarnego podczas Transatlantyk Festival w Łodzi

Katalog firm

64 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl