Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 2(13)/2017 kwiecień-maj 2017

Rachunkowość zarządcza w restauracji - gdzie szukać swoich pieniędzy? Grywalizacja a przepis na skuteczne programy lojalnościowe? Jak skutecznie prowadzić kampanię Google AdWords dla restauracji? Jak wybrać piec konwekcyjno-parowy do restauracji?

Biznes Restauracje & Catering nr 2(13)/2017 kwiecień-maj 2017

Drodzy Czytelnicy,

To już. Wiosna zapukała do drzwi, a szefowie kuchni przystąpili do prac nad nowym menu. Z pewną ulgą żegnamy zimowe warzywa, a coraz śmielej i chętniej spoglądamy w stronę nowalijek. Bo nie ukrywajmy: pozostawiają one pole do popisu i inspirują szefów kuchni. Przekonajcie się sami – specjalnie dla Was pięciu szefów kuchni podzieliło się swoimi unikalnymi przepisami na dania z nowalijkami w tle. Może pobudzą i Waszą wyobraźnię. 

Magazyn otwiera tekst o ważnej w biznesie restauracyjnym rachunkowości zarządczej. Nasz ekspert – Jakub Konkel – dowodzi, że pod tym strasznie brzmiącym terminem kryją się stosunkowo mało skomplikowane rzeczy, lecz o zasadniczej wadze dla naszego biznesu. Zdradza, co kryje się pod najważniejszymi pojęciami, i wyjaśnia, co, jak i po co liczyć. Takiej wiedzy nie można przecenić.

Juliusz Podolski postanowił sprawdzić, co w trawie, a w zasadzie w piecach, piszczy i przygotował dla Was zestawienie dostępnych na polskim rynku pieców konwekcyjno-parowych. Jeśli planujecie inwestycję, z pewnością jest się czym posiłkować.

Druga edycja Ogólnopolskiej Konferencji Menedżerów Restauracji i Szefów Kuchni „Rentowana Restauracja” za nami. Na osiem godzin The Westin Warsaw Hotel zamienił się w miejsce przepełnione zapachem najbardziej wyszukanych potraw, inspirujących paneli dyskusyjnych i merytorycznych warsztatów. Przeżyjmy to jeszcze raz! Fotorelację z wydarzenia znajdziecie na stronach 10–12.

Wciąż mamy apetyt na więcej, więc już dziś zapraszamy na trzecią edycję naszej konferencji, która odbędzie się już we wrześniu br. Bądźcie czujni! Szczegóły na www.rentownarestauracja.pl.

Z życzeniami miłej lektury,

Ewa Karczewska

Redaktor prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

Temat numeru

04 Rachunkowość zarządcza w restauracji – gdzie szukać swoich pieniędzy?

Relacja

10 Jesteście głodni wiedzy! II Ogólnopolska Konferencja Menadżerów Restauracji i Szefów Kuchni „Rentowna Restauracja”

Marketing

14 Grywalizacja w gastronomii – przepis na skuteczne programy lojalnościowe

18 Prowadzenie kampanii Google AdWords dla restauracji

20 Jak budować rozwiązania, których szukają klienci?

Know-how restauratora

24 Impreza plenerowa – o czym nie możesz zapomnieć?

27 Fuzja pełna inspiracji, czyli targi Polagra Gastro i Invest Hotel

28 Przegląd pieców konwekcyjno-parowych

36 Clinex dla restauracji – zaufaj profesjonalistom

Optymalizacja kosztów

38 Nie taki drobny szczegół – papierowe serwetki do restauracji

Strefa Chefa

42 Inspirujący składnik: nowalijki

50 Karta win – wizytówka restauracji

52 Od kucharza do szefa kuchni [felieton]

54 Nie możemy przestawać ciężko trenować i spoczywać na laurach [wywiad]

Aktualności i nowości

56 CHEF Culinary Cup za nami! Bartosz Peter z kolejną nagrodą

58 L ’art de la cuisine Martell 2017

60 Wszystkie smaki gastronomii

61 MAKRO bliżej podhalańskiej gastronomii

62 „Kulinarny Talent 2017” za nami!

63 Nowości produktowe w branży HoReCa

Katalog firm

64 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl