Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 1(12)/2017 luty - marzec 2017

Alkohol w restauracji - co musisz wiedzieć, by zwiększyć sprzedaż? Remarketing, czyli jak ponownie dotrzeć do klientów odwiedzających stronę Twojej restauracji? Co musisz wiedzieć o filtracji sadzy w restauracji? Jak szefów kuchni inspirują sery? To wszystko (i dużo więcej) w najnowszym - powiększonym - numerze "Biznes Restauracje & Catering"!

Biznes Restauracje & Catering nr 1(12)/2017 luty - marzec 2017

Drodzy Czytelnicy,

wybierając zdjęcie na okładkę tego numeru, kusiło nas, by pojawił się na niej chłodnik, choć do pojawienia się nowalijek pozostała nam jeszcze chwila. Wiedzieliśmy jednak, że damy Wam przedsmak wiosny, a danie będzie ją zwiastować. Nasz wybór padł na sałatkę edamame autorstwa Roberta Skubisza, szefa kuchni restauracji Amber Room, i od razu zrobiło się bardziej wiosennie, prawda?

Oddajemy w Wasze ręce numer, w którym nasze specjalistki od marketingu – Dagmara Plata-Alf i Angelika Borysiak – wzięły na warsztat odpowiednio remarketing i e-mail marketing w restauracji. Jest merytorycznie i warsztatowo. Zajmujemy się też ważnym tematem filtracji sadzy w restauracji, w którym eksperci zalecają jak zadbać o bezpieczeństwo w swoim lokalu. Podpowiadamy też, czym się kierować wybierając pakowarkę próżniową do restauracji i jakie korzyści płyną z jej stosowania. Dowodzimy, że to doskonały sposób na optymalizację kosztów.

Numer obfituje też w wiele ciekawych rozmów. Z Pawłem Kałużnym rozmawiamy o karcie alkoholi w restauracji. Poznańscy Kucharze Razem zdradzają nam plany na dalszy rozwój swojej inicjatywy i co definiuje ich jako kucharzy. A Justyna Adamczyk dzieli się z nami wrażeniami po kongresie Madrid Fusión 2017.

Już dziś zapraszamy do udziału w drugiej edycji Ogólnopolskiej Konferencji Menedżerów i Szefów Kuchni „Rentowana Restauracja”, która odbędzie się już 20 kwietnia w Warszawie. Nie może Was zabraknąć! Więcej szczegółów na www.rentownarestauracja.pl.

Miłej lektury i do zobaczenia w kwietniu w Warszawie!

Ewa Karczewska

redaktor  prowadząca „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

Temat numeru

4 Alkohol w restauracji – co musisz wiedzieć, by zwiększyć sprzedaż? [wywiad]

Raport

8 Rynek obiektów weselnych w Polsce 2016 [raport]

Marketing

14 „Biznes Restauracje & Catering” w liczbach

16 Remarketing – jak ponownie dotrzeć do klientów odwiedzających stronę Twojej restauracji?

20 Znaczenie e-mail marketingu w gastronomii (cz. II)

24 Więcej za mniej – up-selling i cross-selling w restauracji

Know-how restauratora

28 Po pierwsze bezpieczeństwo, czyli co musisz wiedzieć o filtracji sadzy w restauracji?

32 Pakowanie próżniowe sposobem na świeżość produktów

36 Nagła śmierć wspólnika i co dalej?

Optymalizacja kosztów

38 Jak efektywnie zmywać?

Strefa Chefa

44 Inspirujący składnik: sery

50 Poznańscy Kucharze Razem – inicjatywa oparta na relacjach i szacunku [wywiad]

54 Food & wine pairing – jak to robić?

56 Przed nami wyjątkowa 15. edycja konkursu L’art de la cuisine Martell [wywiad]

60 Kulisy funkcjonowania Akademii Kulinarnej Transgourmet i Selgros Cash&Carry

62 Jak stworzyć kartę menu dla dzieci w restauracji?

64 Tysiąc barw smaku. Podsumowanie Madrid Fusión 2017 [wywiad]

Aktualności i nowości

66 „Gotuj z sercem dla WOŚP” za nami

67 Mazury HoReCa 2017 – wyzwania kulinarne

68 „Kobieta Szef” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017 – Kasia Daniłowicz – poprowadziła Mikser Kulinarny w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”

69 „Usta i nos” – warsztat z cyklu „Szef dla Szefów” pod auspicjami poradnika Wine Folly

70 Nowości produktowe w branży HoReCa

Katalog firm

74 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl