Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 5(10)/2016 październik - listopad 2016

Karta win w restauracji okiem sommeliera, Customer experience w restauracji, Audio, wideo, TV - trudny wybór?, Inspirujący składnik: jagnięcina, Sylwetka szefa kuchni: Robert Sowa. To i dużo więcej w najnowszym "Biznes Restauracje & Catering"!

Biznes Restauracje & Catering nr 5(10)/2016 październik - listopad 2016

Drodzy Czytelnicy,

kiedy kilka miesięcy temu przystępowaliśmy do organizacji I Ogólnopolskiej Konferencji Menedżerów Restauracji i Szefów Kuchni – "Rentowna Restauracja", nie mogliśmy nawet przypuszczać, że okaże się ona tak wielkim sukcesem i spotka się z tak ogromnym zainteresowaniem. Jeszcze emocje nie opadły, a my już otrzymujemy od Państwa zapytania o kolejną edycję. Myślę, że lepszej rekomendacji nie moglibyśmy sobie wymarzyć. Wszystkich, którzy tego dnia nie byli z nami, odsyłam do relacji z wydarzenia, a uczestników zapraszam do przeżycia tego z nami jeszcze raz (s. 8–11). 

W tym numerze bierzemy na warsztat kartę win w restauracji. Maciej Sokołowski, sommelier z wieloletnim doświadczeniem, zdradza, na co zwrócić uwagę, wybierając wino do restauracji, a także radzi, jak ustrzec się błędów w tym względzie. Jak mówią przepytani przez nas szefowie kuchni, wino doskonale pasuje do jagnięciny. To właśnie mięso jagnięce stało się dla nas tematem przewodnim cyklu „Inspirujący składnik dań”. Wszystko po to, by rozpropagować je wśród restauratorów i gości restauracji, którzy wciąż do jagnięciny podchodzą z dużą ostrożnością.

Wisienką na torcie jest wywiad z Robertem Sową, legendarnym szefem kuchni i niekwestionowanym autorytetem w branży gastronomicznej, który zdradza nam tajniki swojego sukcesu i przybliża wartości przyświecające mu w kuchni.

To wszystko i dużo więcej w najnowszym numerze "Biznes Restauracje & Catering".

Życzę przyjemnej lektury!

Ewa Karczewska

redaktor prowadząca "Biznes Restauracje & Catering"

Spis treści

Temat numeru

4 Karta win w restauracji okiem sommeliera

Relacja

8 Podsumowanie konferencji organizowanej przez redakcję "Biznes Restauracje & Catering". I Ogólnopolska Konferencja Menedżerów Restauracji i Szefów Kuchni "Rentowna Restauracja"

Marketing

12 Customer Experience w restauracji - dwugłos ekspercki

16 Wysmakowany wizerunek restauracji

20 Tajna broń - koncentracja na pracownikach przekłada się na zyski

Know-how restauratora

26 Z grupowym u pracodawcy

28 Audio, wideo, TV - trudny wybór?

32 Przepis na dobrą inwestycję, czyli technologia UV-C w okapach Plastmetu

Zarządzanie Personelem

34 Szkolenia managerów restauracji jako inwestycja w kapitał ludzki

Catering

38 Funkcjonalność i estetyka - recepta na doskonałe opakowanie

Strefa Chefa

42 Inspirujący składnik: jagnięcina

48 Sylwetka szefa kuchni: Robert Sowa

52 Zaangażowanie szefa kuchni poza restauracją - co warto wiedzieć i jakie są możliwości?

Aktualności i nowości

54 "Tu bije serce polskiej gastronomii"

56 Gault&Millau Tour 2016 – Kraków

57 Gault&Millau Tour 2016 – Gdańsk

58 Jak wykorzystać Wi-Fi jako nowy kanał sprzedaży?

59 Nowy zakład w Lipnie znacznie zwiększy możliwości produkcyjne Pinguin Foods Polska

60 Otwarcie jesiennej edycji spotkań z cyklu "Szef dla Szefów"

61 Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa rozstrzygnięte!

62 Nowości produktowe w branży HoReCa

Katalog firm

64 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl