Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

Biznes Restauracje & Catering nr 3(8)/2016 czerwiec - lipiec 2016

Czy każda restauracja i każdy szef kuchni potrzebują specjalisty od PR'u? Czy cydr to składnik dań, który inspiruje szefów kuchni? Jak zapewnić skuteczną promocję restauracji przy wykorzystaniu funkcjonalności Facebooka? Jakie pojemniki zapewnią porządek na zapleczu kuchennym?

Biznes Restauracje & Catering nr 3(8)/2016 czerwiec - lipiec 2016

Drodzy Czytelnicy,

zrobiło się bardzo ciepło, a wraz z upałami ogarnął nas prawdziwie wakacyjny nastrój. Chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu i… grillujemy. Polska, jak długa i szeroka, naprawdę uwielbia dania z rusztu! Z tego względu podpowiadamy, jak wykorzystać potencjał sezonu grillowego - bo dlaczego by tego nie zrobić?

Skoro upały, to cydr! To nie tylko napój skutecznie gaszący pragnienie, ale i doskonały składnik dań, o czym przekonują nas polscy szefowie kuchni. Aż nam ślinka cieknie, czytając ich cydrowe inspiracje. Nic, tylko pić i gotować (uśmiech).

W cyklu "Sylwetka szefa kuchni" przedstawiamy Państwu Ernesta Jagodzińskiego, szefa kuchni poznańskiej Cuciny, restauracji stanowiącej dziś kulinarne centrum miasta i organizującej kolacje szefów kuchni, że aż palce lizać. Z kolei Tomasz Jakubiak opowiada nam, dlaczego zakończył pracę w Garze i powołał do życia "Lokalne FarmaZONY" - food trucka będącego spełnieniem jego dziecięcych i tych całkiem już dorosłych marzeń. Jak to u Jakubiaka - jest pysznie i przaśnie!

Czy każdy szef i każda restauracja potrzebuje dziś PR'owca? Jacek Krawczyk z agencji Smarten zdradził nam, jak zarządzać wizerunkiem szefów kuchni i restauracji, i dlaczego jest to tak ważne.

Bardzo chcielibyśmy się z Państwem spotkać osobiście, dlatego już dziś zapraszamy do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Menedżerów i Szefów Kuchni, która odbędzie się 19 września 2016 r. w Warszawie. Nie może Państwa zabraknąć na najbardziej merytorycznej konferencji branży gastronomicznej w tym roku! Więcej szczegółów na www.rentownarestauracja.pl.

Miłej lektury i do zobaczenia we wrześniu w Warszawie!

Ewa Karczewska

redaktor naczelna „Biznes Restauracje & Catering”

Spis treści

Temat numeru

4 Wrzuć na ruszt! Wykorzystaj potencjał sezonu grillowego

Twarzą w twarz

8 Jak zadbać o wizerunek restauracji i szefa kuchni?

Marketing

12 Siła słowa - jak zapracować na dobre opinie na temat lokalu?

16 Nowoczesne technologie marketingowe dla branży restauracyjnej (cz. VIII). Video marketing

18 Jak skutecznie wypromować restaurację na Facebooku? (cz. II)

Know-how restauratora

22 Przechowywanie żywności w restauracji - pojemniki sposobem na zagospodarowanie zaplecza kuchennego

26 POSowner - kontroluj swoją restaurację za pomocą aplikacji mobilnej

Optymalizacja kosztów

28 Pizza doskonała - piece do pizzy opalane drewnem

Zarządzanie personelem

32 Pożądany pracownik Twojej restauracji, czyli jaki?

34 Pracownik sezonowy w Twojej restauracji - jak go pozyskać i motywować, i dlaczego nie jest to takie proste?

Strefa Chefa

38 Sylwetka szefa kuchni: Ernest Jagodziński

42 Nowa odsłona street foodu: "Lokalne FarmaZONY" na start!

44 Inspirujące składniki dań: cydr

47 Wiadomości z branży

48 Szef kuchni - artysta i menedżer w jednym

51 Gastronomia no limit

52 Najwyższa moc i wszechstronność - blender na miarę potrzeb Twojej restauracji

54 Podsumowanie Gault&Millau Tour 2016 - Warszawa

55 Podsumowanie Gault&Millau Tour 2016 - Poznań

56 Znamy Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016!

Aktualności i nowości

58 Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016 - daj się poznać!

Katalog firm

60 Katalog firm

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl