Brazylijskie Churrasco – autorska wersja Patryka Kotarby po polsku (4 porcje)

Przepis przygotował Patryk Kotarba, szef kuchni w Arena Catering. Fot. Magda Mleczko

2020-08-25 13:42:12

SKŁADNIKI

  • 400 g wołowiny (najlepiej sezonowanej – antrykot)
  • 400 g udźca z kurczaka
  • 400 g wieprzowiny (najlepiej ładny karczek)
  • Marynata o smaku Piwa Guinness Prymat GastroLine

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso kroimy na spore kawałki – kostka ok. 1,5–2 cm. Tak pokrojone mięso marynujemy z użyciem 80 g marynaty Prymat o smaku piwa Guinness z 100 ml oleju. Dodajemy 2 cebule w piórka i 4 ząbki posiekanego czosnku. Przechowujemy przez całą noc. Następnego dnia mięso nabijamy na „szpady” (kijki metalowe z rączką). Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, który jest ustawiony dość wysoko od paleniska i najlepiej przy zamkniętej pokrywie. Podajemy z pieczonym ziemniakiem ze śmietaną i bryndzą owczą oraz warzywami grillowanymi. Posypujemy grubą solą. Jeżeli lubimy, dodajemy pikli, czosnku pieczonego lub tego, co jest teraz sezonowe. Marynata o smaku Piwa Guinness Prymat GastroLine jest idealną mieszanką ciekawych przypraw wraz z odpowiednią ilością soli. Wspaniały charakter i aromat nadaje dodatek piwa Guinness. Polecam spróbować, szczególnie do dań z grilla.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: