Szparagi z redukcją białego wina i tymianku/jajko w panko z suszonym szpinakiem i olejem szczypiorkowym (4 porcje)

Przepis przygotował szef kuchni Tomasz Milewski w Dobry Hotel. Fot. archiwum Tomasza Milewskiego

2020-05-02 11:54:35

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 8 jajek
  • 100 ml białego wina
  • 60 g masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 cytryny
  • puder z suszonego szpinaku
  • panko
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szparagi obrać, ugotować w wodzie z solą, cukrem i sokiem z cytryny, następnie delikatnie podsmażyć na maśle i doprawić do smaku. Jajka kurze ugotować w cyrkulatorze 54°C (przez godzinę), schłodzić, obrać i oddzielić żółtka od białka. Żółtka doprawić solą i pieprzem, spanierować w panko z pudrem z suszonego szpinaku. Obsmażyć. Szalotkę zeszklić na maśle, z świeżym tymiankiem, podlać białym winem i zredukować, doprawić do smaku. Do termomixa wlać olej rzepakowy, szczypior – przez 10 minut w temp. 60°C – doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: