Szparagi / jajko poche / młode ziemniaki / regionalna śmietana / ogórek

Przepis przygotował szef kuchni Dawid Łagowski, właściciel Manufaktura Łagowski. Fot. archiwum Dawida Łagowskiego

2020-04-17 12:00:19

SKŁADNIKI

·       szparagi 200 g

·       młode ziemniaki 100 g

·       jajko 2 szt.

·       ogórek 60 g

·       masło 40 g

·       śmietana 20% 20 ml

·       jogurt 40 ml

·       sól 6 g

·       koper 2 g

·       pieprz 6 g

·       ocet 30 ml

·       cukier trzcinowy 6 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Myjemy szparagi i odcinamy końcówki – ok. 2 cm. Ja zielonych szparagów nie obieram. Szparagi układamy na rozgrzanej patelni, dodajemy masło i 100 ml wody. Czekamy, aż woda odparuje, a masło zrumieni szparagi – to dobry sposób na chrupiące szparagi. Ugotowane ziemniaki obsmażamy na złoty kolor. Jajko poche należy gotować w małym garnku z dodatkiem octu i soli.

Gorącą wodę w garnku zakręcamy łyżką i wbijamy jajko, żółtko opadnie, a białko zakręci się w formę kapturka. Po ok. 4 minutach białko jest ścięte, a żółtko lejące. Ogórek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy śmietanę, jogurt, cukier, sól, pieprz i 10 ml octu. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy kopru. Jajko układamy na talerzu, obok ziemniaki i szparagi. W słoiczku  mizeria i kwiaty szczypioru dla dekoracji

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: