Szarlotka z pigwą i trawą żubrową (18 sztuk)

Przepis dostarczyła firma Debic.

2019-12-29 10:32:33

SKŁADNIKI

Kruszonka cynamonowa

  • 100 g masła Debic Creme
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 g cynamonu
  • 175 g białej czekolady
  • 20 g masła kakaowego

Prażone jabłka

  • 450 g jabłek pokrojonych w kostkę
  • 80 g cukru
  • 20 g soku z cytryny
  • 4 g żelatyny
  • 1 g trawy żubrówki
  • 50 g rodzynek

Mus cynamonowy

  • 4 kawałki kory cynamonu
  • 150 g śmietanki Debic 32%
  • 400 g białej czekolady
  • 70 g nalewki z pigwy
  • 20 g żelatyny
  • 500 g śmietanki Debic Stand & Overrun

Glasaż waniliowy

  • 75 g wody
  • 150 g cukru
  • 150 g glukozy
  • 100 g śmietanki Debic 32%
  • 60 g masy żelatynowej
  • 150 g białej czekolady
  • ½ laski wanilii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kruszonka cynamonowa

Zrobić kruszonkę z pięciu pierwszych składników i piec w 180°C przez 15 minut. Po schłodzeniu dodać rozpuszczoną białą czekoladę i masło kakaowe, dobrze wymieszać. Włożyć do rantów o średnicy 8 cm (około 20 sztuk).

Prażone jabłka

Zalać trawę żubrową i rodzynki 150 ml wody i zagotować. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć jabłka z cukrem i sokiem z cytryny. Wywar odsączyć i zredukować do 80 g, rozpuścić żelatynę. Połączyć z jabłkami i rodzynkami. Zamrozić we wkładkach typu insert w kształcie półkuli. Połączyć dwie zamarznięte połówki tworząc kulę.

Mus cynamonowy

Przygotować infuzję ze śmietanki Debic 32% i kory cynamonowej I zostawić na 24 godziny. Podgrzać infuzję i zalać nią czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Dodać nalewkę i połączyć z ubitą śmietanką Debic Stand&Overrun. Wypełnić silikonowe, półkoliste formy musem cynamonowym i ułożyć na nim zamrożone wkładki z jabłkami.

Glasaż waniliowy

Zagotować pierwsze cztery składniki do 103°C. Zalać czekoladę i rozpuścić masę żelatynową. Odstawić do ustabilizowania na 24 godziny.

ZŁOŻENIE I WYKOŃCZENIE

Zamrożone kule pokryć glasażem waniliowym. Następnie umieścić je na uformowanych spodach z kruszonki. Udekorować gałązką z czekolady.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: