Czekoladowa lawa

Żelazny punkt deserowego menu. Klasyczna czekoladowa lawa to numer jeden na liście przysmaków wielu miłośników czekolady. Stanowi wyśmienite dopełnienie lunchu czy kolacji. Przepis jest prosty – trzeba tylko zwrócić uwagę na czas pieczenia, który zależy od typu pieca i może nieco różnić się od podanego w przepisie. Czekoladową lawę można podawać osobno lub z lodami czy sorbetem.

2019-09-05 13:27:37

Przepis: Kristof Coppens – szef kuchni i członek Jeunes Restaurateurs d'Europe

SKŁADNIKI:

Czekoladowa lawa

  • 700 g Callebaut - Finest Belgian Chocolate Ciemna - Recipe N° 70-30-38
  • 500 g masła

Rozpuścić razem w kąpieli wodnej.

  • 10 całych jaj
  • 10 żółtek jaj
  • 250 g cukru

Ubić na pianę w blenderze. Dodać masę z rozpuszczonej czekolady do puszystej masy.

  • 100 g przesianej mąki

Delikatnie wymieszać. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem foremek. Piec w piekarniku w temp. 200°C (+/- 6 minut).

WYKOŃCZENIE I PREZENTACJA:

Podawać na gorąco (tartaletka powinna być płynna w środku) z sorbetem żurawinowym i orzechami laskowymi.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: