Polędwica z jelenia/ grillowane boczniaki/ pieczony ziemniak z bryndzą/ mus z batata/ szparagi (4 porcje)

Choć jesień zbliża się wielkimi krokami nie oznacza to, że sezon na grilla już zakończony! Dlatego właśnie podrzucamy Wam przepis, którym podzielił się z nami Patryk Kotarba.

2019-09-05 12:32:16

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Polędwica z jelenia – marynata

  • 600 g polędwicy z jelenia
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 6 kulek owocu z jałowca
  • 4 gałązki rozmarynu

Polędwice marynujemy w oliwie i czerwonym winie z jałowcem i rozmarynem. Następnie odstawiamy przynajmniej na 12 godzin do lodówki.

Szparagi i boczniaki

  • 4 białe świeże szparagi
  • 4 zielone świeże szparagi
  • 8 boczniaków
  • 20 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi obieramy ze skórki, tak by nie uszkodzić wierzchołków i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grillujemy z boczniakami na dobrze rozgrzanym grillu – w wersji domowej na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu.

Ziemniak pieczony z bryndzą

  • 4 duże ziemniaki
  • 80 g bryndzy koziej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy na krzyż. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Na górę ziemniaka kładziemy bryndzę i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu do miękkości lub w piekarniku ok. 20–25 minut w 200°C.

Mus z batata

  • 1 średni batat
  • sól
  • olej – 20 ml

Batata pieczemy w łupinie do miękkości (tutaj trochę krócej niż nasze zwykłe ziemniaki) ok. 25 minut w temp. 200°C. Obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę, doprawiając solą.

Sos z malin

  • 100 g świeżych malin
  • sól i pieprz
  • maliny miksujemy i przecieramy przez gęste sito; doprawiamy do smaku

Puder z buraka

Ususzone buraki mielimy na pył np. w termomixie lub innym podobnym urządzeniu. Na rynku dostępny jest też gotowy puder z buraka w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością.

Steki z jelenia - przygotowanie

Polędwicę z jelenia kroimy w plastry o średnicy 2–2,5 cm i następnie grillujemy z obydwu stron do ulubionego stopnia wysmażenia lub na patelni grillowej, dodając odrobinę oleju. Doprawiamy po usmażeniu świeżo mieloną solą i pieprzem. Odstawiamy na 3–4 minuty do odpoczynku.

PODANIE CAŁOŚCI:

Ziemniaki wyjmujemy z folii i kładziemy na talerz razem ze szparagami i boczniakami. Układamy nasze steki, polewając je delikatnie sosem z malin. Nakładamy za pomocą worka cukierniczego mus z batata. Dekorujemy świeżymi ziołami i sypiemy pudrem z buraka.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: