Tarta śmietankowo-malinowa

Przepis Macieja Rosińskiego na tartę śmietankowo-malinową. Wystarczy na 8 tart.

2019-09-05 12:09:14

Pate sable:

  • 180 g masła
  • 95 g cukru pudru
  • sól
  • 45 g mąki migdałowej
  • 70 g całych jaj
  • 400 g mąki pszennej

Wszystkie suche składniki połączyć z masłem. Dodać jajka i dokładnie połączyć. Całość rozwałkować pomiędzy pergaminami na grubość 2,5 mm, a następnie schłodzić. Dociąć paski i wyłożyć formy do tart, które później należy zamrozić. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Financier orzechowy:

  • 170 g cukru
  • 75 g prażonych, mielonych orzechów laskowych
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 g soli
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 100 g palonego masła
  • 170 g białka

Zrobić masło palone do 144 stopni i gwałtownie je schłodzić. Połączyć wszystkie sypkie składniki szpatułką, dodać do nich białko i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać ciepłe masło i wymieszać. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 11 minut.

Chantilly mascarpone na białej czekoladzie:

  • 250 g śmietany kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 200 g czekolady białej Velvet Callebaut
  • 4 g żelatyny w listkach

Śmietanę zagotować i dodać do niej pozostałe składniki. Odczekać chwilę i blendować przez 5 minut, a następnie pozostawić do krystalizacji na 8 godzin. Ubijać na średnich obrotach do uzyskania gładkiego gęstego kremu.

Żel malinowy:

  • 200 g puree malinowego
  • 50 g syropu prostego
  • 2,5 g Agar Agar
  • 0,2 g xantany

Połączyć składniki i zagotować, a następnie wylać na blaszkę i stabilizować około godziny w lodówce. Zmiksować w Thermomix i dodać xantanę.

Złożenie i prezentacja:

Korpus tary wypełnić żelem malinowym i wyciętym ciastkiem orzechowym. Szprycować po lewej stronie chantilly śmietankowym, a po drugiej ułożyć maliny. Udekorować płytkami z zatemperowanej białej czekolady Velvet.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: