Wątróbka drobiowa/ czerwone wino/ jabłko/ burak/ szalotka/ maliny/ kurka

Przepis Dawida Łagowskiego na przepyszną wątróbkę - palce lizać!

2019-09-02 15:47:57

SKŁADNIKI:

  • wątróbka drobiowa 200 g
  • jabłko 150 g
  • szalotka 50 g
  • malina 20 g
  • kurki 30 g
  • buraki 100 g
  • masło 50 g
  • czerwone wino 50 ml
  • białe wino 50 ml
  • tymianek 30 g
  • sól 5 g
  • pieprz 5 g
  • majeranek 30 g
  • winogrona 50 g
  • musztarda francuska

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wątróbkę oczyszczamy z błon, następnie dokładnie myjemy i suszymy. Buraki pieczemy przez godzinę w 190°C. Studzimy, po czym kroimy na małe elementy. Połowę blendujemy na purée i przecieramy przez drobne sito. Resztę buraka zostawiamy w cząstkach. Szalotkę i winogrona dusimy w czerwonym winie do zgęstnienia na syrop. Jabłko smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy miód i białe wino. Czosnek glazurujemy wraz z majerankiem. Wątróbkę smażymy na gorącym tłuszczu. Dodajemy miód gryczany, czerwone wino i musztardę francuską. Wszystko dusimy, a następnie zagęszczamy zimnym masłem. Gotowe składniki układamy na talerzu.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: