Sandacz/ polenta/ sos z palonego pora/ dzikie zioła

Sandacz z polentą według Romana Kosmalskiego. Jak go przygotować? Już tłumaczymy!

2019-08-28 14:38:20

SKŁADNIKI:

  • filet z sandacza 800 g
  • polenta 100 g
  • bułka tarta 100 g
  • por 200 g
  • masło 200 g
  • dzikie zioła według uznania
  • mleko 1 l
  • olej kokosowy 1 l
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety z sandacza dzielimy po 200 g i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na maśle po 4 minuty z każdej strony. Polentę robimy ze 100 g i 100 ml mleka, rozpuszczamy i wylewamy na płaską blachę, a następnie chłodzimy. Por kroimy na warzywa julien i podpalamy na suchej patelni, dodajemy masło, które również palimy tak, aby uzyskać orzechowy smak. Miksujemy na gładką masę i cedzimy przez sito. Polentę wykrajamy w kółko i obsypujemy bułką tartą, po czym obsmażamy w głębokim tłuszczu. Na talerzu układamy polentę, górę polewamy sosem, a następnie układamy naszego sandacza.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: