Dorada

Patryk Kotarba zdradził nam przepis na grillowaną doradę z owocami. Gotujcie i rozkoszujcie się smakiem!

2019-08-28 13:53:15

SKŁADNIKI:

  • 4 świeże dorady (najlepiej nie patroszone)
  • świeże zioła (bazylia, natka pietruszki, rukiew wodna)
  • 1 szt. cytryny
  • 1 szt. pomarańczy
  • 1 szt. dojrzałego mango
  • 1 szt. grejpfruta czerwonego
  • 200 g bobu
  • sól morska lub himalajska 
  • świeżo mielony pieprz 
  • ruba

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Doradę dokładnie patroszymy i oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wkładamy do środka świeże zioła i cytrynę. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu. Możemy użyć pergaminu dla pewności zachowania chrupiącej skórki. W międzyczasie szykujemy sałatkę z filetowanych owoców oraz bobu ugotowanego w osolonej wodzie. Układamy dekoracyjnie na gotowej rybie wraz z świeżymi ziołami dla uzyskania pożądanego efektu.

Świeża i dobra gatunkowo ryba zawsze obroni się smakiem, tym bardziej jeżeli jako formę obróbki termicznej użyjemy grilla – uwydatni on jej smak i nada nowy oryginalny charakter. W przygotowaniu ryb z grilla powinniśmy zachować prostotę – to smak ryby powinien grać pierwsze skrzypce. Zastosowanie dodatku w postaci cytrusów czy sezonowych warzyw będzie tutaj bardzo dobrym zabiegiem i dopełni jej smak oraz wspomoże przy estetyce podania. Ryby z grilla z takim doborem składników towarzyszących to również wspaniała alternatywa dla osób aktywnych czy na diecie. Dzięki takim daniom jemy bardzo zdrowo, potrafią też one cieszyć oko. Możemy być pewni z zadowolenia gości po zjedzeniu tak przyrządzonej ryby.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: