SKŁADNIKI
Śledź
- 0,4 kg dobrej jakości śledzia (bałtycki, norweski)
- 0,1 kg cebula szalotka
- 1/2 jabłko zielone
- 1/4 cytryny
- pieprz świeżo mielony
Dynia
- 0,25 kg dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Jabłko i gruszka
- 0,15 kg polskich jabłek
- 0,15 kg polskich gruszek
- 0,1 l nalewki orzechowej
Dekoracja
- Kurki, sepia, mikro zioła kwiaty jadalne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledź
Śledzia kroimy w drobna kostkę razem z cebula i zielonym jabłkiem, skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku.
Dynia
Dynię obieramy ze skórki i kroimy na równe części(kwadraty 0,5 cm/0,5 cm). Czosnek siekamy w plastry i łączymy z dynią, oliwą i listkami rozmarynu. Doprawiamy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 6-8 minut.
Jabłko i gruszka
Jabłka i gruszki kroimy w bardzo drobną kostkę, wkładamy do worka vacum. Dodajemy orzechówkę i „vacujemy”.
SPOSÓB PODANIA
Na talerzu w ringu układamy na spodzie naszego śledzia do 3/4 wysokości. Następnie dodajemy nasze skompresowane jabłko z gruszką. Na wierzchu po usunięciu ringa układamy kostkę z dyni, kurki, mikro zioła i kwiaty. Obok naszego tatara smarujemy pędzlem w linii prostej naszą sepią, na której również układamy pieczoną dynie, kurki, kwiaty i mikro zioła.
GALERIA