Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

XIII Festiwal Kuchni Greckiej za nami!

XIII edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się w piątek 23 marca 2018r. podczas targów EuroGastro w Warszawie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień i wzruszeń. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni, Grek z pochodzenia - Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat.

Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez  Jego Ekscelencję  Evangelosa Tsaoussisa,  Ambasadora Grecji  w Polsce, Panią Despoinę Ipioti,  I Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa,  I Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności  wspaniałych gości min. Pani Nikoletty Nikolopoulou, Dyrektora Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Pani Angeliki Kośmider z  Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.

Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba oraz  sekcję gwiazdorską w składzie: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ser Manouri Eurofoods Gastro Sp. z o.o., ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans.  

Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale. Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców:

I miejsce – Paweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny****  w Pabianicach,

II miejsce – Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie,

III miejsce Markos Prountsis, Hotel Kossak ****, Kraków.

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive.

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie restauracje-catering.pl,
  • cotygodniową porcję newsów i inspiracji, czyli newsletter Biznes Restauracje & Catering
  • informacje o wydarzeniach organizowanych przez Biznes Restauracje & Catering.

Dziękujemy za docenienie!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska spółka z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań (dalej: My). Będziemy przetwarzać powyższe dane w celach marketingowych. Przysługuje Ci prawo do cofnięcia zgody na komunikację z naszej strony w każdym czasie. Możesz to łatwo uczynić, dzwonišc na 61 66 55 800 lub poprzez przesłanie maila na adres: bok@forum-media.pl.

Zgadzam się na kontakt ze strony wydawnictwa Forum Media Polska sp. z o.o. drogš elektronicznš i telefonicznš w celach marketingowych, w szczególnoœci w celu przedstawiania sprofilowanej oferty produktów i usług wydawnictwa lub jego partnerów.

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl