Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

[Książka] Alain Ducasse? Naturalnie!

Kiedy za przygotowanie książki kucharskiej bierze się człowiek uznawany za najlepszego kucharza na świecie i do tego zapewnia, że będzie naturalnie prosto, zdrowo i smacznie, wiemy, że wcale nie ma w tym przesady, tym bardziej, że znamy go jako propagatora kuchni naturalnej i odpowiedzialnej. A zatem dziś o książce "Naturalnie" Alaina Ducasse'a.

Trzykrotny zdobywca trzech gwiazdek Michelin, wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophere’em Saintagne’em i dietetyczką Paule Neyrat przygotowali zbiór przepisów, w których sezonowość wychodzi na pierwszy plan i gra pierwsze skrzypce. Nie znajdziemy tu jednak wykwintnych dań, których przygotowanie wymagałoby od nas dyplomu z Le Cordon Bleu, ale 150 przepisów na codzienne proste potrawy, choć z francuska finezją. Czy to oznacza, że szef kuchni nie znajdzie tu dla siebie inspiracji? Nic bardziej mylnego, bo choć prosto, wciąż jest inspirująco, bez względu na stopień zaawansowania w kuchni.

Książka składa się z czterech zasadniczych części, które odpowiadają kolejnym porom roku poczynając od jesieni. Poprzedza je swoisty dekalog Alaina Ducasse’a (lub jak kto woli – zalecenia) , który wyraża filozofię gotowania tego szefa kuchni:

  1. Żyj blisko natury – szanuj pory roku
  2. Kupuj na targu
  3. Kupuj produkty ekologiczne
  4. Wspieraj krótki łańcuch dostaw i sprawiedliwy handel
  5. Wspieraj zrównoważone rybołówstwo
  6. Jedz mniej mięsa, a więcej produktów roślinnych
  7. Dbaj o linię – jedz wszystko, ale powoli
  8. Oszczędnie używaj tłuszczu, cukru i soli
  9. Gotuj łatwo i prosto
  10. Nie wyrzucaj jedzenia, wykorzystuj resztki

To cenne rady zarówno dla domowego kucharza/ki, jak i doświadczonego szefa kuchni. Dowiemy się zatem: dlaczego lepiej nie jeść letnich warzyw i owoców poza sezonem? dlaczego produkty ekologiczne są lepsze i czy faktycznie tak drogie? czym jest krótki łańcuch dostaw i jakie są z niego korzyści? jak jeść warzywa, by się najeść? czy powinniśmy liczyć kalorie naszych posiłków? a także jak ograniczać straty żywności? Wszystko dlatego, że dla Ducasse’a naturalność to „przede wszystkim sposób bycia i myślenia, filozofia życiowa, która w najautentyczniejszy sposób wyraża się w (moim) gotowaniu”.

W książce znajdziemy przede wszystkim przepisy na kuchnię rośliną, a zatem sezonową, oraz ryby, choć i miłośnicy mięsa znajdą w niej coś dla siebie, jak np. tadżin z letnich warzyw z jagnięciną czy tatar z cielęciny. Każdy przepis zawiera rady od autorów co do sposobu obróbki produktu i jego wartości odżywczych, co niewątpliwie stanowi wartość dodaną książki.

„Naturalnie” to książka przemyślana, dojrzała i zaangażowana. Będąca konsekwencją refleksji nad sezonowością, środowiskiem, smakiem i zdrowiem. Bo choć zdrowo i naturalnie, jest też przede wszystkim smacznie i na najwyższym poziomie. Polecamy!  

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie restauracje-catering.pl,
  • cotygodniową porcję newsów i inspiracji, czyli newsletter Biznes Restauracje & Catering
  • informacje o wydarzeniach organizowanych przez Biznes Restauracje & Catering.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

Tagi: #HoReCa, #nowości

Przeczytaj także:

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl