Biznes Restauracje & Catering logo
KATEGORIE

[Książka] Snucie męskich opowieści, czyli o przepisach Suwały, Barona i innych

O powodach powstania tej książki Piotr Szczęsny, jej pomysłodawca, we wstępie napisał tak: "W restauracjach zawsze interesowało mnie to, co się dzieje na zapleczu - w kuchni. Jak powstają potrawy z menu, skąd się biorą produkty do ich przygotowania, kto za tym wszystkim stoi. Aż przyszedł czas, gdy mogłem się o tym przekonać". Stało się to, gdy "od kuchni" poznał pięciu mężczyzn: Pawła Suwałę, Aleksandra Barona, Grzegorza Kwapniewskiego (znanego nam lepiej jako Crazy Butcher), Dariusza Wolszczaka i Juliana Karewicza. To oni prowadzą Szczęsnego, a dzięki niemu i nas, przez zbiór przepisów i opowieści. Brzmi dobrze? Nie, jest znacznie lepiej!

Na ponad 300 stronach Suwała, Baron, Kwapniewski, Wolszczak i Karewicz snują „opowieść o pasji gotowania, jedzenia i smakowania życia”. Wszystko za sprawą doskonałych przepisów wprost z restauracyjnych menu, które bez problemu jesteśmy w stanie wykonać w domowej kuchni. Bo jak przekonuje Suwała: „Wszyscy potrafimy gotować, choć najczęściej o tym nie wiemy. I mamy jakoś ukształtowany smak – przeważnie przez kuchnie naszych mam. Czas więc przestać rozmrażać gotową pizzę, zalewać wrzątkiem zupy w proszku czy odgrzewać w mikrofalówce kupne kotlety. Nawet przygotowanie ziemniaczanego puree z torebki wymaga pewnych zdolności. Jeśli dajesz sobie z tym radę, to zaryzykuję twierdzenie, że jesteś gotowy, by zrobić krok naprzód i zabrać się do przygotowywania własnych potraw”. Przekonał was? To zacznijmy… od zupy J

Tu wybór jest ogromny: z soczewicy, z małży, minestrone, z groszku, żur, barszcz, chłodnik z pomidorów i papryki, solianka. A to dopiero początek. Prawdziwa gradka zaczyna się, gdy dotrzemy do mięs, ale jak mogłoby być inaczej, skoro trzymamy w rękach książkę trzech wielkich mięsożerców – Suwały, Barona i Kwapniewskiego. Zatrzymajmy się przy tym ostatnim – to kopalnia wiedzy na temat poszczególnych rodzajów mięs: cielęcinie, jagnięcinie, wieprzowinie, wołowinie i drobiu. Z tej części dowiemy się, które mięsa i ich części najlepiej gotować, dusić, piec i smażyć, co wpływa na jakość mięsa i jak je wybierać. To Crazy Butcher zostawia nam przepis na rosół idealny, tatar rzeźnika czy wołowinę po burgundzku.  

Nie zapomnijmy  o rybach. To część, którą wziął we władanie Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, który znany jest ze sprzedaży najświeższych ryb w Polsce, a do tego doskonale gotuje. To dzięki niemu poznałam przepis na najlepsze kotleciki rybne – dla mnie kwintesencja comfort foodu.

A teraz wisienka na torcie, czyli barman w osobie Juliana Karewicza – ponoć najlepszy przyjaciel szefa kuchni. Spod jego ręki wychodzą rabarbarowe mojito, żółta Mary, grzaniec z ciemnego piwa oraz chlebowo-miodowe old fashioned.

Dobra książka kucharska to taka, w której jest choć kilka dobrych przepisów – tu jest ich ponad 100. I choć na naszym rynku jest już blisko 2 lata, naprawdę warto ją mieć i z niej gotować!

Wydawca: Wydawnictwo Dwie Siostry

Rok wydania: 2015

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie restauracje-catering.pl,
  • cotygodniową porcję newsów i inspiracji, czyli newsletter Biznes Restauracje & Catering
  • informacje o wydarzeniach organizowanych przez Biznes Restauracje & Catering.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

Tagi: #HoReCa, #aktualności, #nowości

Przeczytaj także:

Piszą 
dla nas:
2014 @ FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
Zdjęcia udostępnia fotolia.pl