Ambasador marki Debic – Michał Doroszkiewicz

– Zostanie Ambasadorem marki Debic to dla mnie kolejne ogromne doświadczenie w mojej profesji. W codziennej pracy w branży cukierniczej widzę jak ważną rolę odgrywają najwyższej jakości surowce stosowane w produkcji. Produkty takie jak śmietanka i masło to podstawa codziennej kreacji wykonywania receptur. Bez tych surowców trudno wyobrazić sobie stworzenia dobrej jakości wyrobów cukierniczych. Wymagania, jakie stawiane są aktualnie branży cukierniczej dotyczą również wielu innowacji i usprawnień w technologii produkcji – mówi Michał Doroszkiewicz.

2019-02-07 10:18:03

Marka Debic na polskim rynku wprowadziła profesjonalne produkty mleczne dla szefów kuchni, piekarzy oraz cukierników. By lepiej poznać rynek, Bruno Van Vaerenbergh – ekspert cukierniczy Debic odpowiadający za Europę, podróżował z Gdańska do Łodzi, Sopotu i Warszawy, by poznawać lokalne ciasta i ich kosztować. Szybko odkrył, że polskie cukiernie z powodzeniem mogą konkurować z tymi europejskimi, z Hiszpanii czy Włoch. 

Wspólne zaangażowanie nowego pokolenia cukierników sprawia, że wiedza i inspiracja natychmiastowo rozchodzą się po Polsce. Efekty tej podróży można obejrzeć tutaj: https://vimeo.com/273302565/ac43ecb285

– Sam miałem okazję odwiedzać wspaniałe, nowoczesne butiki cukiernicze, takie jak Cremo, Pawlova, Odette, czy wyjątkowa Czekolada Cafe. Nie dziwi, że polscy specjaliści biorą udział w konkursie World Chocolate Masters lub w Pucharze Świata Cukierników. Przyszłość już dziś wygląda bardzo obiecująco – podkreśla Bruno Van Vaerenbergh.

Poniżej przedstawiamy sylwetkę jednego z Ambasadorów marki Debic w Polsce.

Michał Doroszkiewicz

Tegoroczny finalista Coupe du Monde de la Pâtisserie w Lyonie, czyli najbardziej prestiżowego konkursu cukierniczego na świecie. Właściciel doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa - Pastry Lab. Wieloletni wykładowca i doradca kreatywny w Akademii Zeelandia. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Gelateria, zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup oraz Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Gelateria w Rimini 2016. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon oraz Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista. Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe.

– Im bardziej i dłużej poznaję świat słodkości, tym bardziej mnie fascynuje. Mogę śmiało powiedzieć, że ciastkarstwo-cukiernictwo stało się moją życiową pasją – dodaje Doroszkiewicz.

Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego". Doświadczenie zdobywał na wielu stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji MICHELIN* oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego.

Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczych. W 2016 odznaczony tytułem Branżowa Osobowość Roku. Wykładowca w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi.  Team manager w konkursie Coupe du Monde de la Patisserie - European Cup  Turyn 2018 z nominacją do finału konkursu w Lyonie 2019.

– Moja ostatnia wizyta w Instytucie innowacji w centrali firmy Debic była niesamowitym doświadczeniem poznania charakterystyki i właściwości śmietanek i maseł. Dzięki wymianie doświadczeń w grupie Ambasadorów mam niesamowitą możliwość nabywania kolejnej wiedzy, którą mogę przekazywać moim klientom oraz wszystkim cukiernikom, którzy chcą dostarczać najwyższej jakości wyroby cukiernicze dla konsumenta na rynku sprzedaży branży cukierniczo – gastronomicznej – mówi Michał Doroszkiewicz.

ZNAJDŹ NAS: