Jaki będzie rocznik 2018 sycylijskiego Chardonnay, Merlota, czy Cabernet?

Ekspert ocenia - coraz bardziej nieprzewidywalny klimat wymaga ogromnego profesjonalizmu w pielęgnacji winnicy. Temperatury podczas tegorocznego lata, globalne ocieplenie pozwalają formułować śmiałe wizje, że nasz kraj w produkcji wina może zostać nową Toskanią.

2018-10-16 08:52:57

Eksperci twierdzą, że może się to wydarzyć już za 30 lat. Ta dobra wiadomość dla winiarzy z kraju nad Wisłą, nie jest dobra dla producentów wina z południa Europy. Mówi się, że przez upały najbardziej cenione wina tracą swój smak. Zbyt wysokie temperatury zwiększają słodycz trunków. 

W procesie fermentacji, gdy drożdże przekształcają cukier w alkohol, powstają wina mocniejsze niż powinny i pojawia się problem z kwasowością wina. A przecież w tamtym klimacie jest to bardzo istotnie. Na południu Europy królują wina wytrawne. Ten smak jest tam znany od pokoleń. Rocznik był trudny dla tych, którzy nie mieli doskonałych winogron od początku.

– Rocznik 2018 charakteryzował się deszczową wiosną, lato było w większości gorące, ale już w sierpniu zaczęły się pierwsze deszcze. W sierpniu mocna i niezwykła wilgotność sprawiły, że ​​rocznik był trudny dla tych, którzy nie mieli doskonałych winogron od samego początku. W mojej firmie wyniki były bardzo pozytywne, dobre w produkcji i doskonałej jakości – mówi dr Vito Mezzapelle, menadżer rodzinnej winnicy "Azienda Agricola Mezzapelle" w Marsali (Sycylia). – Moim zdaniem w ostatnich latach klimat bardzo się zmienił i nie jest zbyt przewidywalny. Z tego powodu ważne jest, aby zachować duży profesjonalizm w pielęgnacji winnicy, dostosowując praktyki upraw do zmieniających się warunków środowiskowych, co ma miejsce każdego roku. Wierzę, że na Sycylii międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Merlot i Cabernet, są bardzo elastyczne, nawet jeśli autochtoniczne odmiany wzbudzają wiele międzynarodowej ciekawości.

#WineOfChange
Pasjonaci wina mający w pamięci wyjątkowe smaki rodem z południa Europy, będą mogli sami ocenić najnowszą bogatą ofertę tamtejszych producentów już niebawem, w ostatni weekend października, podczas IV edycji targów Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival.  
– Warto pielęgnować w sobie tę ciekawość, którą zaspokoi poznanie. Bo jeden łyk doskonałego wina może zmienić wszystko – zachęca do udziału w wydarzeniu Dario Squarzanti, Dyrektor Wine Expo Poland & Warsaw Oil Festival.

Dr Vito Mezzapelle to menadżer rodzinnej winnicy "Azienda Agricola Mezzapelle" w Marsali (Sycylia). Na 10 hektarach rodzina uprawia winogrona i produkuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dr Mezzapelle będzie także jurorem podczas tegorocznego konkursu Wine Expo Poland Awards.

Międzynarodowe targi Wine Expo Poland odbywają się od 4 lat w Warszawie. Do tej pory odwiedziło je ponad 2 tysiące importerów, dystrybutorów, sieci handlowych, super i hiper marketów, restauracji, winiarni, sommelierów, nabywców korporacyjnych i regularnych konsumentów, którzy uczestniczyli w kilkunastu wydarzeniach edukacyjnych i biznesowych z udziałem profesjonalistów. Targi, poprzez prestiżowy konkurs win Wine Expo Poland AWARDS wyłaniają czołówkę w rankingu branżowym i wśród konsumentów, dając branży jednocześnie najbardziej aktualną wiedzę na temat preferencji konsumentów.

Targom wina tradycyjnie towarzyszyć będzie Warsaw Oil Festival – jedyna taka impreza w Polsce otwierająca drzwi do świata oliwy najwyższej jakości. Bilet jednodniowy - 35 PLN. Więcej informacji: http://www.wineexpopoland.pl/ oraz http://www.warsawoilfestival.pl/

ZNAJDŹ NAS: