Marcin Czubak szefem kuchni nowej restauracji w Katowicach

"Dzień i Noc" - to nowa restauracja na kulinarnej mapie Katowic. Ale miejsce, w którym będzie działać doskonale znane jest katowiczanom od lat. To dawna "Kryształowa" - kultowy lokal, z przedwojenną tradycją. Ma być smacznie, przystępnie dla kieszeni oraz bogato w wydarzenia kulturalne. Za kulinarną stronę restauracji będzie odpowiedzialny Marcin Czubak, znany z popularnego programu "Top Chef".

2018-01-04 14:12:20

Ostatnimi czasy dawna „Kryształowa” nie miała szczęścia... Kawiarnię – jedno z najbardziej reprezentacyjnych miejsc w stolicy Górnego Śląska w czasach PRL-u – próbowano przywrócić do dawnej świetności, niestety bez powodzenia. Nie pomogły nawet duże, medialne nazwiska. Kilka miesięcy temu znaleźli się kolejni śmiałkowie, otwarcie lokalu z nową nazwą, wystrojem i pomysłem planowane jest na pierwszą dekadę grudnia.

 - Na pewno jest to wyzwanie, ale mamy własną koncepcję i chcemy ożywić to kultowe miejsce. Nazwę „Dzień i noc” wybraliśmy dlatego, że lokal otwarty będzie od rana. Zaczniemy międzynarodowymi śniadaniami, potem będziemy serwować lunche oraz kolacje, a wieczorami planujemy także coś dla ducha. Chcemy żeby to miejsce tętniło życiem niemal przez całą dobę – mówi Marcin Czubak. - Będziemy promować polskie produkty, polskie potrawy w nowoczesnym wydaniu, ale nie zabraknie również tradycyjnych śląskich dań. Do tego wina z różnych zakątków świata oraz czeskie piwo z tanka. Do tego podawane przez ciekawą osobę i w niebanalny sposób.

Finalista popularnego programu kulinarnego „Top Chef” był pierwszym wyborem nowych najemców na szefa kuchni „Dzień i Noc”.

- Super gotuje, o czym mieliśmy okazję przekonać się osobiście. Bardzo fajnie sobie radzi w kuchni, ma wiedzę, naszym zdaniem jest perfekcjonistą w tym co robi – podkreślają właściciele restauracji. 

Ponadto na kulturalnym polu również ma być ciekawie.

- Chcielibyśmy żeby w restauracji było dużo ciekawych wydarzeń dla każdego: i warsztaty kulinarne dla dzieci, dla dorosłych – koncerty, ale również muzyka klubowa – mówi Marcin Czubak.
Co ważne: wszystko w przystępnych cenach.

- To będzie fajna miejscówka dla wszystkich. Liczymy, że uda nam się przełamać złą passę, jaką ten lokal miał w ostatnich latach – kończy szef kuchni „Dzień i Noc”.

ZNAJDŹ NAS: