Poznańska restauracja Matii Sushi z żółtą czapką Gault&Millau!

Matii Sushi jest pierwszą restauracją sushi w Poznaniu i Wielkopolsce, która otrzymała prestiżową żółtą czapkę Gault&Millau - wyróżnienie przyznawane przez krytyków kulinarnych. Z okazji nagrodzenia restauracji żółtą czapką, szef kuchni przygotował specjalne menu degustacyjne Sushi Matii Kiiro, złożone z 6 dań.

2017-12-12 12:04:06

Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau jest kulinarną mapą Polski. Trafiają do niego najlepsze restauracje w kraju, wyróżniające się kulinarną kreatywnością, nowatorskim podejściem do smaku i unikalną atmosferą. Znalezienie się w nim jest marzeniem każdego kucharza. W tym roku polscy i zagraniczni krytycy kulinarni Gault&Millau odwiedzili ponad 1000 restauracji. - Wielkopolska jest jednym z regionów, gdzie gastronomia pięknie się rozwija i gdzie są naprawdę utalentowani szefowie kuchni – podkreśla Monika Bębnowska z Gault&Millau Polska.

Matii Sushi jest pierwszą restauracją sushi w Wielkopolsce, która otrzymała prestiżową żółtą czapkę Gault&Milleu. Krytyków kulinarnych ujęło w Matii Sushi podejście do sztuki kulinarnej - na bazie nietypowych dla kuchni japońskiej składników restauracja tworzy nowe smakowe i wizualne połączenia Zachodu ze Wschodem, głęboko jednak zakorzenione w tradycji Kraju Kwitnącej Wiśni. Wrażenie zrobiła także na Gault&Millau oprawa wizualna dań.

Z okazji nagrodzenia restauracji żółtą czapką, szef kuchni Matii Sushi Janusz Sępkowski przygotował specjalne menu degustacyjne Sushi Matii Kiiro, złożone z 6 dań. Podczas spotkania goście mogli również poznać tajniki przygotowania sushi, jego historię i tajemnice smaku tego wyjątkowego miejsca.

- Bardzo się cieszymy, że nasza kuchnia została doceniona przez ekspertów. To prestiżowe wyróżnienie jest efektem ciężkiej pracy całego naszego zespołu. W gotowanie wkładamy serca, bo to jest nasza pasja. Dobry smak – zarówno w dosłownym tego słowa znaczeniu, jak również na poziomie prezentacji wizualnej i wykonania dania – jest dla nas wartością nadrzędną – mówi Janusz Sępkowski, szef kuchni Matii Sushi.

Matii Sushi to japońska restauracja, która na kulinarnej mapie Poznania pojawiła się ponad 10 lat temu. Od początku istnienia stawia na jakość i unikalny smak serwowanych dań. Pracują w niej ludzie z pasją, dla których sushi jest czymś więcej niż daniem – to cała bogata filozofia i tradycja kulinarna Japonii, której emanacją jest potrawa na talerzu. Sushi przygotowywane w restauracji doceniło japońskie stowarzyszenie sushi przyznając – jedyny uznawany i akceptowany na całym świecie - Certyfikat International Sushi Proficiency. O klasie kucharzy Matii Sushi świadczy również udział w największym i najbardziej prestiżowym konkursie dla sushi masterów – Global Sushi Challenge. W 2016 roku restauracji został przyznany Certyfikat Jakości TripAdvisor, a w 2017 r. żółta czapka prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault&Millau.

GALERIA

ZNAJDŹ NAS: